Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O neuresničitvi odločbe ustavnega sodišča je Sodni svet RS pisno obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednico Evropske mreže sodnih svetov Dalio Vasariene in Jožeta Štrusa z generalnega direktorata evropskega komisarja za pravosodje.

V pismu sodni svet poudarja, da je problematika neustavnosti sodniških plač ostala v celoti nerešena. Ob tem je bila problematika neustavnosti sodniških plač v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023 zaznana kot ena od prednostnih nalog, ki jo mora obravnavati vlada.

Sodni svet opozarja, da niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih dejavnosti za uresničitev odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja 2024.

"Še več, predsednik vlade Robert Golob je v izjavah za medije izpostavljal, da gre za vprašanje, ki bo rešeno v okviru sprejemanja novega sistema plač v javnem sektorju, pri čemer vsebina tega zakona sploh še ni znana, niti ni jasno, ali in kdaj bo sploh vložen v zakonodajni postopek," je v pismu voditeljem EU-ja zapisal Sodni svet RS.

Po stališču sodnega sveta zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni povezana s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti.

"Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča sodni svet šteje za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije," so med drugim zapisali.

Sodni svet je naslovnike pisma obvestil tudi o napovedanih protestnih zborih sodnikov na slovenskih sodiščih, ki bodo 4. januarja, kakor tudi o tem, da bo vložena zahteva za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, so še sporočili s Sodnega sveta RS.

Ministrstvo brez komentarja

Na ministrstvu za pravosodje so navedli, da so se s pismom, ki ga je Sodni svet poslal različnim institucijam EU-ja, seznanili iz medijev. "O tej temi smo povedali že vse in pisma ne komentiramo," so dodali.

O protestu razmišljajo tudi tožilci

Tudi v tožilskih vrstah v primeru neuresničitve odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač do roka, ki poteče 3. januarja, razmišljajo o protestu. Plače tožilcev so namreč vezane na plače sodnikov, zato neustavnost glede sodniških plač velja tudi za njih, je potrdila Mirjam Kline, ki začasno vodi generalno državno tožilstvo.

V okviru državnih tožilstev so oblikovali skupino, ki pripravlja pogoje, kako bodo izvedli stavko, če vlada do 3. januarja ne bo uresničila odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač.

"Na kakšen način bomo stavkali, nas skupina še ni obvestila, bomo pa izrazili nezadovoljstvo glede neupoštevanja ustavne odločbe," je poudarila Kline. Odločitev skupine glede načina izvedbe stavke pričakujejo do 3. januarja, je dodala.

Tudi tožilci v primeru neuresničitve odločbe ustavnega sodišča razmišljajo o seznanitvi pristojnih evropskih organov. Kot je poudarila Kline, pripravljajo pismo, ki ga bodo naslovili tudi na najvišjo evropsko tožilsko institucijo. V pismu bodo poudarili, da neustavnost glede sodniških plač velja tudi za tožilce in da je imela vlada za odpravo omenjene neustavnosti pol leta časa.