Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Protestni shodi sodnikov bodo 4. januarja večinoma potekali na sedežih okrožnih in višjih sodišč, je pojasnila predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević. Protesti se bodo začeli ob 10. uri in bodo predvidoma trajali do ene ure.

"Obravnave in seje ne bodo preklicane, pač pa bodo zaradi protesta prekinjene in se bodo takoj za tem nadaljevale. Pri tem bodo strankam pojasnili razloge za prekinitev, pri čemer se sklicujemo tudi na kolegialno podporo. Mi smo jo za svoja prizadevanja prejeli od Odvetniške zbornice Slovenije in Društva državnih tožilcev," je pojasnila Vesna Bergant Rakočević. Dodala je, da bodo na protestne shode vabljeni vsi sodniki ne glede na to, ali so člani Slovenskega sodniškega društva ali ne.

Sorodna novica Ministrica Dominika Švarc Pipan bi sodnikom dvignila plače za tisoč evrov bruto na mesec

Na protestih 4. januarja bodo prebrali oz. sprejeli protestno izjavo, ki jo pripravlja vodstvo Slovenskega sodniškega društva, nato pa bo sledila diskusija o načinu zaostritve ukrepov. Z izjavo bodo seznanili tudi medije. V popoldanskem času bo potekala seja glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva, na kateri bodo odločali o nadaljnjih korakih društva.

Za zdaj brez novih informacij o uresničitvi ustavne odločbe

Člani Sodnega sveta so v četrtek sprejeli stališče glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Kot so opozorili v izjavi za medije, doslej od izvršilne in zakonodajne veje oblasti niso prejeli nobenih novih informacij glede morebitnih dejavnosti, povezanih z uresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač.

Stališče Sodnega sveta pa je tudi, da zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za ureditev novega plačnega sistema v javnem sektorju. "Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti. Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča bo Sodni svet štel za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije," je Sodni svet zapisal v izjavi.

Sorodna novica Ustavno sodišče: Ureditev sodniških plač je neustavna, plače so prenizke

Ustavno sodišče je junija presodilo, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti. Zakonodajalec mora neustavnost odpraviti v šestih mesecih.

Tudi tožilci se bodo ob neuresničitvi ustavne odločbe obrnili na evropske institucije

Tudi državni tožilci zahtevajo, da vlada spoštuje odločitev sodišč in načela pravne države ter do 3. januarja uskladi plačna nesorazmerja sodnikov in tožilcev.

Kot je v sporočilu zapisala vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline, so se z nejevero in ogorčenjem v medijih seznanili z odločitvijo vlade, da je ta s sindikati javnih uslužbencev podpisala dogovor, s katerim zavestno ignorira odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač.

Iz dogovora vlade s sindikati, je dodala Mirjam Kline, pa izhaja, da zaveza glede ustavljenih sindikalnih stavkovnih dejavnosti do 13. septembra ne velja, če vlada za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določi ali se dogovori za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah z učinkovanjem pred 13. septembrom. To je za tožilce nesprejemljivo.

"Prav je, da se sindikati zavzemajo za boljše pravice tistih, ki jih zastopajo, vendar pa je hkratno omejevanje drugih skupin in njihovih pravic povsem nedopustno in neskladno z osnovami sindikalnega boja. S podpisom takšnega sporazuma se je vlada s sindikati pogajala o pravicah sodnikov, s tem pa tudi državnih tožilcev, kar je nesprejemljivo," je vodja posvetovalne skupine navedla v sporočilu.

Poudarila je, da je ustavno sodišče v odločbi ponovilo svoje že večkrat izraženo stališče, da položaj sodnikov kot funkcionarjev v službenem razmerju, prav tako tudi državnih tožilcev, kar zadeva njihov plačni položaj, ni primerljiv s položajem javnih uslužbencev. "Skrb vzbujajoče je, da vlada ignorira odločbo najvišjega sodišča v državi, še več, ravna v popolnem nasprotju z njo," je še opozorila Mirjam Kline.