Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Gre za nedopustno politizacijo sodstva prek političnega sankcioniranja sojenja, ki očitno v posameznih zadevah ni bila všeč strankarski večini v DZ-ju," so zapisali.

Poslanci so na torkovi seji glasovali o predlogu Sodnega sveta, da za vrhovna sodnika imenuje višja sodnika Stanko Živič in Aleksandra Karakaša. Predlog za njuno imenovanje je podprlo 42, proti pa je glasovalo 43 poslancev.

Proti so glasovali v koalicijskih SDS-u, NSi-ju in SMC-ju, pa tudi v SNS-u in oba poslanca narodnih skupnosti. Poslanci DeSUS-a so se glasovanja vzdržali, za pa so bili v opozicijskih LMŠ-ju, SD-ju, Levici, SAB-u in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

V sodniškem društvu opozarjajo, da gre za politizacijo sodstva, saj večini v DZ-ju niso bile všeč nekatere odločitve kandidatov iz preteklosti.

Na torkovi seji je namreč poslanka SDS-a Alenka Jeraj dejala, da ima "Stanka Živič za sabo dolgoletno kariero, ki pa je bila žal prepletena z dvoumnimi sodbami ter s škandali". Med drugim je opozorila na sojenje v zadevi Novič, kjer je bila Živič sodnica poročevalka.

Slovensko sodniško društvo zato protestira zoper "tak poseg zakonodajne veje oblasti v sodno in v neodvisnost sodnikov". Po njihovem mnenju gre za rušenje temeljnih načel pravne države.