Dozdajšnjega zagovornika načela enakosti Miho Lobnika je predsednik republike predlagal za nov mandat. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Dozdajšnjega zagovornika načela enakosti Miho Lobnika je predsednik republike predlagal za nov mandat. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Med temeljnimi načeli za delovanje zagovornika bi dozdajšnji zagovornik načela enakosti Miha Lobnik tudi v novem petletnem mandatu poudaril vključujoče sodelovanje z ranljivimi ljudmi, z mediji in vsemi deležniki. Vprašanja diskriminacije se lahko v družbi obravnavajo, če v razpravi sodelujejo vsi udeleženi, je prepričan. Glede na to mora biti dialog res vključujoč, da bi lahko upoštevali mnenja tistih, ki jih problematika zadeva, je poudaril Lobnik, ki se mu mandat izteče 25. oktobra. Kot zelo pomembno vidi tudi nadaljevanje mednarodnega sodelovanja in aktivne vloge zagovornika v regiji. Svoje izkušnje lahko posredujejo državam Zahodnega Balkana in državam kandidatkam za vstop v EU, je prepričan.

Med zagovornikovimi primeri tudi vezanost božičnice na navzočnost delavcev na delovnem mestu

Zagovornik po njegovem pojasnilu pomaga vsem, ki menijo, da so bili neenako obravnavani zaradi osebnih okoliščin, ki si jih niso izbrali sami, denimo zaradi invalidnosti in spolne usmerjenosti. Svetuje jim in obravnava njihove primere, poleg tega pa tudi spremlja sistemsko stanje na področju diskriminacije, daje priporočila in ozavešča.

Med zagovornikovimi primeri v lanskem letu je spomnil, da so omejitev časa nakupovanja za starejše v prvem valu epidemije covida-19 ocenili kot nesorazmeren ukrep, kar je vlada pri naslednjih valih upoštevala.

V primeru podjetja, ki je višino božičnice vezalo na navzočnost delavcev na delovnem mestu, so to merilo ocenili kot posredno diskriminatorno, saj v slabši položaj postavlja denimo noseče delavke, delavce na očetovskem dopustu, osebe s kroničnimi boleznimi in starejše. Številna podjetja so zagovornikovi odločitvi sledila, je povedal.

Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa pa so pri zagovorniku ocenili kot diskriminatornega, ker diskriminira vrhunske športnike invalide. Odbor DZ-ja za izobraževanje, znanost, šport in mladino je pred kratkim tako pripravil predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki odpravlja diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. Z dopolnilom pa se širi krog upravičencev še na dobitnike medalj s svetovnih prvenstev gluhih. "Diskriminacije je več, kot se je prijavi," je poudaril Lobnik. Ljudje namreč ne ukrepajo, ker ne vedo, da bi jim to pomagalo, ali pa se bojijo povračilnih ukrepov.

Predsednik republike se je za javne predstavitve kandidatov odločil, ker po njegovem prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči DZ ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike, so navedli v predsednikovem uradu.

Irena Vodopivec Jean spregovorila tudi o glavnih izzivih Banke Slovenije

Kandidatka za viceguvernerko banke Irena Vodopivec Jean je med njimi v uvodu poudarila odločilno vlogo denarne politike v evrskem območju, "ki ostaja podporna" ter "zagotavlja spodbudno okolje za okrevanje narodnega gospodarstva in za vzdržnost javnih financ". "Vse to se odraža v dobrem likvidnostnem in kapitalskem položaju ter nizkih stroških financiranja, kar tudi slovenskim bankam omogoča, da nudijo ugodne pogoje kreditiranja tako podjetjem kot prebivalstvu," je poudarila kandidatka za viceguvernerko. Zaradi zavedanja o naraščajočem pomenu podnebnih tveganj in njihovih potencialnih negativnih finančnih posledicah bodo centralne banke v območju evra po njenih besedah še naprej krepile družbeno odgovorno trajnostno investiranje. "V nadaljnjem obdobju bo prišel na vrsto tudi razmislek o postopnem izhodnem programu iz dosedanjega načina delovanja," je dejala.

Za položaj viceguvernerke centralne banke se Irena Vodopivec Jean znova poteguje, zdajšnji mandat ji poteče 6. oktobra. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Za položaj viceguvernerke centralne banke se Irena Vodopivec Jean znova poteguje, zdajšnji mandat ji poteče 6. oktobra. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Drugo ključno področje, tako Vodopivec Jean, je nadzor bančnega poslovanja. "Izvedene dejavnosti na področju zniževanja nedonosnih izpostavljenosti so se izkazale za učinkovite in pravočasne, saj je slovenski bančni sistem ob razglasitvi epidemije izkazoval bistveno nižje deleže slabih posojil v portfeljih kot v drugih državah območja evra," je poudarila. To po besedah kandidatke ne pomeni, da lahko banke ali nadzornik zdaj zrahljajo prizadevanja za nadaljnje ustrezno upravljanje posojilnega tveganja, ki se bo z iztekanjem obsežnih interventnih ukrepov za podjetja in prebivalstvo v naslednjih mesecih pričakovano povečalo.

Dodaten izziv predstavlja učinkovitost prevladujočega poslovnega modela, saj podatki o poslovanju bank v zadnjih petih letih pred epidemijo kažejo, da je dobiček na ravni sistema sicer konstantno naraščal, a ni izhajal iz osnovnega bančnega posla in obrestnih virov, torej dajanja posojil in sprejemanja depozitov, temveč iz neto sproščanja oslabitev in rezervacij, prodaje pomožnih finančnih dejavnosti, kot so lizing, faktoring ali nepremičninska dejavnost, prodaje paketov nedonosnih posojil, enkratnih izrednih prihodkov, računovodske pripoznave izpeljanih združitev bank in znižanja operativnih stroškov, je naštela.

Sorodna novica Pahor: Kandidatka za viceguvernerko Irena Vodopivec Jean ima večinsko podporo

Ob tem bo po njenem prepričanju bistvena sposobnost bank, da se čim prej prilagodijo spremenjenim okoliščinam, povečani konkurenci in finančno-tehnološkim spremembam.
Kot tretje ključno področje pa je Vodopivec Jean poudarila "izjemno velik obseg varčevanja oz. vlog nefinančnega sektorja pri bankah, zlasti vpoglednih vlog gospodinjstev". Slovenci tradicionalno varčujemo v bančnem depozitu in ne toliko v alternativnih finančnih naložbah, kot so investicijski sklad ali vrednostni papirji, saj smo nenaklonjeni prevzemanju tveganj, je spomnila. Na začetku letošnjega leta so tako vpogledne vloge prebivalstva pri bankah znašale rekordnih 23 milijard evrov, kar predstavlja skoraj polovico bruto domačega proizvoda (BDP), ustvarjenega na ravni države v letu 2019, je dodala.

"Z vidika pristojnih ekonomskih politik bi bilo zato dobrodošlo razmisliti tudi o načinih za produktivno angažiranje teh finančnih sredstev kot spodbudo nadaljnji gospodarski rasti," verjame. Glede na obstoječe demografske težave bi bili lahko ena izmed možnosti finančni produkti dodatnega prostovoljnega pokojninskega zavarovanja in varčevanja, prav tako naj bi bilo mogoče ta zasebni denar prek izdaje državnih in komunalnih obveznic ob ustreznem donosu usmeriti v nujno potrebne infrastrukturne in razvojne tehnološke produkte ali projekte, je menila.

Vodopivec Jean se za položaj viceguvernerke centralne banke poteguje znova, zdajšnji mandat ji poteče 6. oktobra. Predsednik republike se jo je odločil predlagati DZ-ju po koncu posvetovanj z vodji poslanskih skupin. Poleg nje so se sicer prijavili še Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.

Kukovec: Postati sodnik je logičen naslednji korak na moji karierni poti

Predstavil pa se je tudi kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja, Matjaž Kukovec, ki je prepričan, da ima potrebne odlike in izkušnje za to zahtevno funkcijo. Za kandidaturo se je odločil zaradi povezave svojih relevantnih praktičnih in akademskih izkušenj s področja prava EU-ja. "Te mi dajejo vpogled v pravo, ki je nujen za opravljanje funkcije sodnika. Postati sodnik je torej logičen naslednji korak na moji karierni poti," je dejal.

Diplomiral je pred dvajsetimi leti na ljubljanski pravni fakulteti z odliko, je povedal. Magistriral in doktoriral pa je na Pravni fakulteti Univerze Harvard. Med svojimi delovnimi izkušnjami, ki mu bodo koristile tudi pri opravljanju dela sodnika na Splošnem sodišču EU-ja, je poudaril delo v pravni službi Evropske komisije. Deloval je tudi na Sodišču EU-ja v Luksemburgu.

Matjaž Kukovec, kandidat za za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Matjaž Kukovec, kandidat za za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predaval je na številnih univerzah in fakultetah po svetu, med drugim tudi na pravni fakulteti harvardske univerze. Zdaj pa je izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze Middlesex v Londonu, kjer predava pravo EU-ja ter mednarodno konkurenčno pravo.

Spregovoril je tudi o preizkusu pred t. i. odborom 255, ki ga čaka v primeru potrditve v DZ-ju. "Nedvomno gre za izjemno zahteven preizkus, na katerega je potrebna temeljita priprava. Zavedam se velike odgovornosti, ki jo nosim, če bom izvoljen v državnem zboru," je povedal.

"Želel pa bi poudariti, da je mojo poklicno pot zaznamovalo trdo delo in spopadanje z najtežjimi poklicnimi izzivi. Na tej poti sem pridobil znanje in izkušnje, na podlagi katerih sem se odločil za to kandidaturo in ki mi dajejo prepričanje, da bom preizkus pred odborom uspešno opravil in da bom lahko dober sodnik," je še povedal. Dodal je, da je bil vedno popolnoma neodvisen, nepristranski in zvest le pravnemu sistemu.

Sorodna novica Objavljen razpis za kandidata za sodnika na Sodišču EU-ja

Med izzivi, s katerimi se spoprijema sodišče, je poudaril dostop do splošnega sodišča, predvsem glede postopkovnih ovir za posameznike. Poudaril je še pomemben razvoj na področju varstva konkurence ter pomen uporabe novih pravno-ekonomskih teorij na področju državnih pomoči.

Pahor je Kukovca izbral med osmimi kandidati za drugo mesto sodnika na Splošnem sodišču EU-ja iz Slovenije, potem ko ga je kot najustreznejšega ocenil tudi Sodni svet. Predsednik republike je o kandidatu opravil posvete z vodji poslanskih skupin in ocenil, da uživa več kot prepričljivo podporo za izvolitev.

Mandatno-volilna komisija DZ-ja se bo do Pahorjevega predloga opredelila v četrtek, prihodnji teden pa bo predvidoma o njegovi kandidaturi na tajnem glasovanju odločal tudi celoten državni zbor. Za izvolitev bo potreboval najmanj 46 glasov.

Če bo uspešen, ga bo čakal še preizkus pred t. i. odborom 255, ki v skladu z Lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča EU-ja. Ta odbor je bil do zdaj previsoka ovira že za dva slovenska kandidata, je pa preizkus uspešno opravila Maja Brkan, ki je v DZ-ju podporo za položaj sodnice na Splošnem sodišču EU-ja dobila januarja. Vsaka država članica ima na Splošnem sodišču EU-ja dva sodnika.