Obema sindikatoma je ministrica povedala, da so varčevalni ukrepi v šolstvu potrebni zaradi pomanjkanja sredstev. Foto: BoBo
Obema sindikatoma je ministrica povedala, da so varčevalni ukrepi v šolstvu potrebni zaradi pomanjkanja sredstev. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj (Sviz)
V Svizu so prepričani, da brez dobrih javnih vrtcev, javnih osnovnih in srednjih šol ter javnih univerz in raziskovalnih inštitutov ne bo gospodarskega napredka. Na fotografiji glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Foto: BoBo

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je napovedal, da bodo podpise začeli zbirati po seji izvršilnega odbora. Podpise za peticijo, s katero bodo opozorili na zgrešeno politiko varčevanja v šolstvu, bodo zbirali med svojimi članicami in člani, drugimi zaposlenimi v javnem izobraževanju, raziskovanju in kulturi ter v preostali javnosti. Zbiranju podpisov se bo pridružil tudi Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije VIR.

Nezadovoljni so z razpravo o rebalansu proračuna, saj naj bi izobraževanje pri varčevanju nosilo bistveno večjo težo, kot bi jo moralo, pri tem pa iz varčevanja ne bodo izključene niti univerze oziroma njihova raziskovalna dejavnost.

"Pričakovanje političnih odločevalcev, da vsakoletno zniževanje sredstev za javno izobraževanje in raziskovanje ter kulturo ne bo imelo večplastnih negativnih posledic, je ali skrajno naivno ali cinično, zagotovo pa povsem zgrešeno," so zapisali v Svizu.

Sviz ministrstvo za izobraževanje poziva, naj umakne sklepe, ki varčujejo pri najšibkejših in ogrožajo kakovost izobraževalnih procesov, in naj ne znižuje glavarine v javnih srednjih šolah. Od ministrstva v sindikatu pričakujejo, da preneha krčiti sredstva za javne univerze in raziskovalne inštitute, ki so na robu preživetja, ter jim zagotovi ustrezne pogoje za normalno delo.

Spodbujanje k "nevarnemu sporu"
Izjave visokih predstavnikov vlade, da ima en del izobraževanja denarja preveč, zato mu ga je treba vzeti in ga dati drugemu, pa po mnenju Sviza spodbujajo k "skrajno nevarnemu sporu med posameznimi ravnmi izobraževanja".

"Raziskovanje in izobraževanje - zlasti visokošolsko - nujno potrebujeta dodatna sredstva, da bi lahko ohranila svojo kakovost in odličnost ter ju še izboljšala," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deset milijonov ali več deset milijonov?
Ministrstvo za izobraževanje je s 1. januarjem brez dogovora s sindikati začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava letos privarčevati 10 milijonov evrov. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar je zagotovila, da so varčevalni ukrepi le začasni. Vse je namreč odvisno od rebalansa proračuna za leto 2015. Takrat bo znano, ali bo šolsko polje izgubilo le 10 milijonov evrov ali pa nekaj 10 milijonov.

Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi. Ministrica Stanka Setnikar Cankar je že napovedala, da to ne bo dovolj. Ministrstvo za finance namreč zaradi nižjega izplena pri pogajanjih s sindikati od njih zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v višini nekaj deset milijonov.

Trenutno potekajo proračunska pogajanja med resornimi ministrstvi, torej tudi ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za finance, pri čemer se vsa ministrstva "spoprijemajo s podobnimi, primerljivimi zahtevami po zmanjšanju sredstev," pravi ministrica.

Ukrepi, da ne bo odpuščanj
Takšni ukrepi pa so po njenih besedah sprejeti tudi zato, ker se ministrstvo ni odločilo, da gre v zmanjševanje zaposlenih v šolstvu. Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi.