Če bodo zahteve po rezanju stroškov tako visoke, da šolstvo ne bi moglo delovati, bo odstopila, je Stanka Setnikar Cankar napovedala na novinarski konferenci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo
Če bodo zahteve po rezanju stroškov tako visoke, da šolstvo ne bi moglo delovati, bo odstopila, je Stanka Setnikar Cankar napovedala na novinarski konferenci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo
Denar, proračun
Ministrstvo za izobraževanje je z začetkom letošnjega začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava privarčevati 10 milijonov evrov, kolikor bi moralo namreč šolsko ministrstvo privarčevati po prvotnem dogovoru s finančnim ministrstvom, še preden je bilo znano, da bo uspeh pogajanj s sindikati javnega sektorja manjši od pričakovanj. Foto: BoBo
Varčevalni ukrepi razburili učitelje in starše
Šole bodo morale še bolj varčevati

Ministrstvo za izobraževanje je z začetkom letošnjega leta začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava privarčevati 10 milijonov evrov, kolikor bi moralo namreč šolsko ministrstvo privarčevati po prvotnem dogovoru s finančnim ministrstvom, še preden je bilo znano, da bo uspešnost pogajanj s sindikati javnega sektorja manjša od pričakovanj.

A desetmilijonski prihranek po besedah ministrice Setnikar Cankarjeve ne bo dovolj, saj finančno ministrstvo zaradi manjšega uspeha pri pogajanjih s sindikati od šolskega ministrstva zdaj namreč zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v vrednosti "nekaj deset milijonov evrov". Samo 25 milijonov evrov naj bi moralo ministrstvo poiskati z notranjimi rezervami za izplačilo drugega obroka poračuna odprave plačnih nesorazmerij, a je to po besedah ministrice nemogoče.

Ob rebalansu proračuna omilitev ukrepov?
Kakšna bo končna vrednost vseh ukrepov, bo po besedah ministrice znano po pogajanjih s finančnim ministrstvom in sprejemu rebalansa proračuna za leto 2015, ki ga bo DZ sprejemal februarja. Pri tem bi lahko nekatere ukrepe, ki se že izvajajo, tudi spremenili ali omilili, je še napovedala ministrica.

Kljub visokim zahtevam finančnega ministrstva je tako prepričana, da bodo na koncu našli skupni jezik. Upa tudi, da bo k reševanju finančnih težav delno prispevala višja gospodarska rast, ki bi lahko povečala prilive v proračun. Če bodo zahteve po rezanju stroškov tako visoke, da šolstvo ne bi moglo delovati, pa bo odstopila, je napovedala na novinarski konferenci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Milijoni za univerzo, v katero ni bil vpisan niti en študent
Za zdaj so tako začeli izvajati ukrepe, ki naj bi prinesli 10 milijonov evrov. Del tega bodo po besedah ministrice privarčevali z zniževanjem materialnih in drugih stroškov na ministrstvu. Znižali bodo stroške splošne in poklicne mature, zaključnega izpita in nacionalnega preverjanja znanja ter poklicnega maturitetnega tečaja. Manj sredstev bo prejela EMUNI univerza - država je namreč v zadnjih sedmih letih vanjo vložila okoli štiri milijone evrov, do zdaj pa vanjo ni bil vpisan niti en študent. Nekaj bi lahko po oceni ministrice k varčevanju prispevala tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Srednjim šolam znižujejo sredstva, ki jim jih namenjajo na posameznega dijaka, omejujejo tudi število vpisnih mest, ki jih financira ministrstvo na zasebnih glasbenih šolah. Znižujejo še plačilo za izvajanje interesnih dejavnosti v osnovnih šolah, spreminjajo financiranje šole v naravi, učiteljem pa ukinjajo plačilo učne pomoči učencem s t. i. odločbami.

Ostri odzivi na napovedano varčevanje
Na zadnji ukrep so se že ostro odzvali v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz), Združenju za pravice bolnih otrok, Zvezi prijateljev mladine, iz Dijaške organizacije Slovenije (DOS) pa so danes sporočili, da zahtevajo, da ministrstvo umakne vse predloge varčevanja na področju izobraževanja in začne sodelovati s pristojnimi organizacijami.

V DOS-u so prepričani, da izvedba dodatne učne pomoči ne more biti enako kakovostna v primeru, ko so izvajalci plačani za strokovno opravljeno delo ali ko morajo to delo opraviti brez plačila. Dijaki zahtevajo tudi obrazložitev ukrepa spremembe financiranja programov srednjega šolstva v znesku milijon in pol evrov ter obrazložitev varčevanja pri preverjanju znanja na maturi in nacionalnem preverjanju znanja.

Prav tako po besedah predsednika DOS-a Matije Kropeta Lenarčiča ne vidijo smiselnosti omejitve vpisa v poklicni in maturitetni tečaj, ob dejstvu, da je bilo v šolskem letu 2012/2013 v ta dva programa vpisanih skupaj manj kot tisoč dijakov in da tečaja omogočata fleksibilnost mladih pri izbiri poklica.

Varčevalni ukrepi razburili učitelje in starše
Šole bodo morale še bolj varčevati