Foto:
Foto:

V ŠOS-u od nove vlade pričakujejo, da bodo vse pravice študentov spet vezane na status študenta. "Samo učinkovita spodbuda mladih, ustvarjanje ustreznih študentskih in obštudijskih okolij ter primerna preureditev visokošolskega prostora lahko študentom in prihodnosti naše države prinese stabilno in pravično družbo ter trajnostno vzdržen razvoj," je dejal predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj.

Problematičen je člen o zdravstvenem zavarovanju
Opozoril je, da se študentske pravice krčijo študentom, ki so starejši od 26 let, saj morajo po novem plačevati zdravstveno zavarovanje. Predsednik odbora za visoko šolstvo pri ŠOS-u Tone Lun ob tem opozarja, da gre za "diskriminacijo študentov glede na starost ter za rahljanje pravic, ki so vezane na status študenta", zato bo ŠOS glede tega člena zakona vložil pobudo za ustavno presojo zakona.

Visoko šolstvo mora po besedah Luna ostati javno in transparentno, zato se v ŠOS-u zavzemajo za ustanovitev javne agencije za visoko šolstvo.

Andrej Božič, predsednik odbora za socialo in zdravstvena vprašanja pri ŠOS-u, pa je izpostavil predvsem zakon o štipendiranju, v katerem je "še veliko nejasnosti". Po njegovih besedah je bilo v letu 2007 podeljenih več kot 6.000 štipendij manj kot v letih 2004 in 2005.