Zoisove štipendije bo po novem podeljeval Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, državne pa centri za socialno delo. Foto: MMC RTV SLO
Zoisove štipendije bo po novem podeljeval Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, državne pa centri za socialno delo. Foto: MMC RTV SLO

Znesek zajema državne, Zoisove, kadrovske, posredne in neposredne štipendije, sredstva, namenjena za študij zamejcev, štipendije za deficitarne poklice in nagrade za trajnostni razvoj. Dodala je, da se bo z letošnjim šolskim letom pristojnost odločanja o državnih štipendijah z zavodov za zaposlovanje prenesla na centre za socialno delo, o Zoisovih štipendijah pa na Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Novost je tudi, da za državne štipendije ni več roka za oddajo vlog, o čemer smo že pisali. Cotmanova je ob tem še opozorila, da se štipendije ne podeljujejo za nazaj in lahko kandidat štipendijo prejema od odobrene vloge dalje.

Lani je bilo podeljenih več kot 50.000 štipendij, letos pa jih glede na povečana sredstva predvidevajo skoraj 62.000.

ŠOS: Država bo podelila le 56.000 štipendij
V Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da je skupni seštevek podeljenih štipendij 56.000 in ne 62.000, kot je navedla ministrica za delo. V Šosu trdijo, da je v ponedeljek državna sekretarka na ministrstvu za delo Romana Tomc na sestanku s študenti navedla, da bo država podelila predvidoma 37.000 državnih štipendij, kar je enako kot leta 2006, in 13.000 Zoisovih štipendij. V današnjem sporočilu za javnost pa so na ministrstvu zapisali, da bodo podelili še 6.000 sofinanciranih kadrovskih štipendij. Po takšnih podatkih torej skupni seštevek ne more biti 62.000.

Sicer pa naj bi po navedbah Šosa v zadnjih štirih letih število podeljenih štipendij upadlo za skoraj 6.000, poleg tega pa opozarjajo, da več namenjenih sredstev še ne zagotavlja, da bodo štipendije tudi dejansko lahko razdelili, hkrati pa se bojijo, da bo po novem sistemu mnogo dozdajšnjih upravičencev ostalo praznih rok.