Na ministrstvu pravijo, da ne vlada ne ministrstvo
Na ministrstvu pravijo, da ne vlada ne ministrstvo "namere ukinitve subvencioniranja študentske prehrane nikoli nista izrazila". ŠOS pa jih opominja, da je bila že dvakrat omenjena možnost vzpostavitve študentskih menz kot dolgoročnega načrta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v izjavi za javnost poudarja, da je subvencionirana študentska prehrana pravica vsake študentke in študenta, izhaja iz statusa študenta in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. Prepričani so, da obstoječ sistem omogoča, da si študenti lažje zagotovijo osnovno prehrano, ki je bistvenega pomena za njihovo zdravje, dobro počutje in kakovosten študij.

Zato idejam vlade o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane ostro nasprotujejo. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanj o novem ohrani in izboljša obstoječi sistem.

"Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi," je navedla predsednica ŠOS-a Marike Grubar, ki meni, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Še vedno, kot poudarjajo v ŠOS-u, čakajo tudi na uresničitev obljub o dvigu subvencije na obljubljenega 4,6 evra ter na začetek sodelovanja v delovni skupini, ki bo pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila smernice za zdravo in kakovostno prehrano študentov.

Ministrstvo: ŠOS zavaja, ne ukinjamo subvencionirane prehrane

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so presenečeni nad peticijo Študentske organizacije Slovenije, saj po njihovih besedah v njej zavajajoče izjavljajo, da namerava vlada Republike Slovenije ukiniti subvencionirano študentsko prehrano.

"Poudarjamo, da smo na ministrstvu razpisa za izbiro ponudnikov za subvencioniranje študentske prehrane objavili tako za leto 2023 kot za leto 2024. Vlada Republike Slovenije in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namere ukinitve subvencioniranja študentske prehrane nikoli nista izrazila," so zapisali v odzivu.

Poudarili so še, da se prav nasprotno zavzemajo, da bi kakovostna študentska prehrana ponovno postala bolj dostopna vsem študentkam in študentom, ki so jim trenutno pogosto na voljo ponudniki hitre prehrane. Zato podpirajo razpravo o predlogih za prenovo sistema študentske prehrane kot tudi preučitev možnosti uvedbe sistema javnih kuhinj, kar pa ne pomeni, da bi z njihovo uvedbo sledila ukinitev sedanjega sistema študentskih bonov.

ŠOS: Dolgoročno namero omenil Strateški svet za prehrano, pa tudi državni sekretar

V ŠOS-u so se na trditve ministrstva odzvali s pojasnilom, da je dolgoročno namero po ukinitvi obstoječega sistema subvencionirane študentske prehrane izkazal Strateški svet za prehrano, ko je konec marca sklenil, da je "dolgoročna rešitev po mnenju vseh članov vpeljava velikih gostinskih obratov za študente oziroma študentskih restavracij v sklopu fakultet po vzoru dobrih praks iz tujine, kot sta Nemčija in Skandinavija". Prav tako pa je namero po zamenjavi obstoječega sistema s sistemom javnih menz napovedal tudi državni sekretar na pristojnem ministrstvu za delo na okrogli mizi, ki je na pobudo podmladka stranke Gibanja Svoboda potekala 13. februarja, so še zapisali v ŠOS-u.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) idejo o ukinitvi študentskih bonov vidijo kot napad na urejen sistem študentske prehrane in študente same. Napovedujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, "da do te nore ideje vlade ne pride". Kot navajajo, je minister za delo Luka Mesec, namesto da bi reševal težave s podražitvijo študentske prehrane, očitno ugotovil, da je najlažje sistem preprosto ukiniti, čemur pa v SDM-ju absolutno nasprotujejo.