Foto:
Foto:

Ministrstvo ni upoštevalo naših vprašanj in pripomb na predloge pravilnikov, kjer smo opozarjali na nejasnosti sistema, zato številne od teh še danes niso razrešene.

ŠOU

"Še vedno namreč ni jasno, kako bo sistem dodeljevanja državnih in zoisovih štipendij v praksi deloval, saj pristojne državne ustanove še vedno niso odpravile nekaterih nejasnosti novega sistema," so prepričani v ŠOU-u.

ŠOU: Predpisi dopuščajo različne razlage
Pojasnili so, da so marca analizirali zakon o štipendiranju in da so zaradi nejasnosti na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poslali 41 vprašanj, ki jih dnevno še dopolnjujejo. Kot pravijo, se vprašanja nanašajo na konkretne probleme izvajanja štipendijske zakonodaje v praksi, saj naj bi bilo od te odvisno, kateri dijaki in študentje bodo štipendijo tudi dejansko dobili.

"Ministrstvo ni upoštevalo naših vprašanj in pripomb na predloge pravilnikov, kjer smo opozarjali na nejasnosti sistema, zato številne od teh še danes niso razrešene," poudarjajo in dodajajo, da trenutni predpisi omogočajo različne razlage, od katerih bo na koncu odvisna usoda mnogih dijakov in študentov.

Ministrstvo očitke zavrača
Na ministrstvu očitke zavračajo, saj menijo, da je zakon o štipendiranju prinesel številne izboljšave (spodbujanje kadrovskih štipendij, dvig sredstev za štipendije, usmerjenost k socialno šibkejšim ...).

Kot so spomnili na ministrstvu, so zakon o štipendiranju "dlje časa" usklajevali na skupnih sestankih - skupaj s predstavniki Študentske organizacije Slovenije, zakonski predlog pa je sprejel tudi svet vlade za študentska vprašanja.

Ministrstvo ni upoštevalo naših vprašanj in pripomb na predloge pravilnikov, kjer smo opozarjali na nejasnosti sistema, zato številne od teh še danes niso razrešene.

ŠOU