So v Sovi zaposlovali
So v Sovi zaposlovali "po svoje"? Foto: MMC RTV SLO
Direktorju Sove Damirju Črnčecu očitajo nestrokovno in politično kadrovanje. Foto: BoBo
Politično kadrovanje v Sovi

Sindikat vladne agencije Slovenije in anonimna ovadba direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Damirju Črnčecu očitata nestrokovno in politično kadrovanje na Sovi. Sindikalisti so v dopisu, naslovljenem na nekaj najvišjih predstavnikov v državi, opozorili, da je Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre brez ali z malo delovnimi izkušnjami, večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti "pravi politični opciji".

Predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (KNOVS) Jerko Čehovin (PS) je povedal, da upravni inšpekcijski nadzor poteka prav na predlog sindikata.

Podobni so očitki v anonimni prijavi suma korupcije, naslovljeni na protikorupcijsko komisijo. V prijavi je med drugim zapisano, da obstaja velika verjetnost, da pri zaposlovanju večine kandidatov niso upoštevali njihove strokovne usposobljenosti, temveč so jih zaposlili predvsem zaradi članstva v SDS-u.

Člani KNOVS-a so zato sklenili, da bodo sedem dni po prejemu izsledkov inšpekcijskega nadzora sprejeli ustrezne sklepe.

Obširna in plodna preiskava
Razprava pred prekinitvijo seje je bila obširna in plodna, je še dejal Čehovin in dodal, da je Črnčec na seji primerno sodeloval. Po Čehovinovih besedah je zatrdil, da zaposlovanje poteka zakonito, a da bo tudi sam počakal na izsledke nadzora inšpektorata.

Razprava na komisiji je za zaprtimi vrati potekala predvsem o očitkih, ki jih navaja sindikat, pa tudi o tem, ali je sindikat sploh reprezentativen. Tako so ugotovili, da sindikat izpolnjuje vse zakonske pogoje.

Če bi inšpekcijski nadzor pritrdil očitkom, "bo imel direktor Sove težave", je povedal Čehovin, saj bodo nato sprejeli določene predloge in jih naslovili na vlado. Če pa se bo izkazalo, da je zaposlovanje potekalo zakonito, bodo zadevo sklenili s pozivom, naj pristojni poskrbijo za to, da bo delovanje Sove potekalo čim bolj nemoteno, kakovostno in v korist države.

Zaradi odtekanja podatkov interni nadzor v Sovi
Komisija je opravila še eno sejo, kjer so razpravljali o problematiki odtekanja zaupnih podatkov iz Sove. Nujno sejo na to temo so zahtevali koalicijski člani komisije in Rihard Braniselj (DL), in sicer zaradi zapisov v nekaterih medijih, da naj bi v Sovi konec leta 2011 zbirali podatke iz zasebnega življenja oseb iz političnega življenja.

Predsednik parlamentarne komisije Jerko Čehovin je po seji komisije pojasnil, da je direktor Sove Damir Črnčec odredil interni nadzor, saj je dokument, objavljen medijih, prepoznal kot njihov interni dokument. Po Čehovinovih besedah je Črnčec napovedal, da bo nadzor opravljen do konca marca.

Takrat bodo nadzorniki sklicali sejo komisije in obravnavali ugotovitve notranjega nadzora, saj same objave v medijih niso zadoščale, da bi se danes lahko vsebinsko opredeljevali. Vsebina v objavljenem dokumentu pa sicer Čehovinu zdi problematična.

Čehovin pričakuje, da bo nadzor povedal, ali so informacije iz Sove odtekale in ali je Sova kršila zakon. Če bi se izkazalo, da je objavljen dokument pristen, bodo sprejeli določene zaključke, verjetno pa bodo podane tudi določene kazenske ovadbe.

Politično kadrovanje v Sovi