Foto:
Foto:
false
Ustvarjalcem projekta Delavec (in) suženj Luki Lukiču, Gorazdu Kosmaču, Slavku Jeriču in Aleksandri K. Kovač je porota DNS izrekla pohvalo za zgodbe o delavcih, ki živijo v razmerah, ki mejijo na tlačanstvo in sužnjelastništvo. Foto: MMC RTV SLO

"Večino svoje medijske kariere je posvetila področju kulture v najširšem in tudi najbolj žlahtnem pojmovanju, še posebej filmu, arhitekturi in gledališču. V skoraj 40 letih sodelovanja z Radiem Slovenija je ustvarila izjemno obsežen opus oddaj in prispevkov ter postala eno najbolj prepoznavnih medijskih imen s področja kulture," je o Zagoričnikovi zapisala porota Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Novinarske nagrade čuvaj/watchdog DNS-ja, ki povezuje skoraj tisoč članov, so nocoj v okviru medijskega festivala Naprej/Forward podelili v ljubljanskem lutkovnem gledališču.

Med prejemniki so še fotoreporterja Luka Cjuha in Boštjan Pucelj, ekipi oddaj 24ur Inšpektor in Fokus, projekt PanamaPapers, novinar Matej Šurc ter novinarke Tina Kristan, Nika Kunaver in Tanja Pirnat.

Kot ugotavljajo v DNS-ju, ne glede na prevladujoče smernice v novinarstvu, ki predstavljajo težnje v smeri nadaljnje, zlasti kvantitativne produkcije in s tem v povprečju zniževanja kakovosti, številni predlogi za nagrade utrjujejo spodbudno prepričanje, da je v slovenskem medijskem prostoru veliko odličnih novinarjev.

Od vrhunskega preiskovalnega dela do izjemne fotografije
Nagrade za izjemne novinarske dosežke v lanskem letu sta dobili ekipi oddaj 24ur Inšpektor in Fokus na POP TV-ju, ki po mnenju porote ob visoki produkcijski kakovosti javnosti posredujeta relevantne informacije o pomembnih aktualnih temah, odlikujejo pa ju predvsem poglobljenost, analitičnost in raziskovalnost.

Nagrado za izstopajoč novinarski dosežek je prejel projekt PanamaPapers, v katerem je časnik Delo sodeloval z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Projekt je bil pomemben, ker izvrstno usmerja fokus v eno največjih anomalij sodobnih politik, to je odtekanje davkoplačevalskega denarja iz nacionalnih proračunov, je zapisala porota.

Enaka nagrada je pripadla tudi novinarki Delovih ozadij Tini Kristan, ki je z razkritji dodatkov za stalno pripravljenost na fakultetah ljubljanske univerze dodobra zatresla slovensko politiko, in novinarju Radia Slovenija Mateju Šurcu za vrhunsko novinarsko preiskovalno delo, združeno v knjigi Prevarana Slovenija.

Nagrado za izjemen dosežek v novinarski fotografiji je za posamično fotografijo med enodnevnim izletom prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji na slovensko obalo prejel fotoreporter Dnevnika Luka Cjuha, nagrado za fotoreportažo pa Boštjan Pucelj, ki je v idilične posnetke slovenske pokrajine vključil žičnato ograjo z rezili.

Letošnji debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta pripadli novinarki POP TV-ja Niki Kunaver in novinarki portala Pod črto Tanji Pirnat. Kot pojasnjuje porota, je prva zgradila odličen občutek za dramaturgijo zgodb, predvsem pa vse bolj spretno uporablja najpomembnejše novinarsko orožje - vprašanje, druga pa teme obdeluje sistematično in z več zornih kotov, predvsem pa kljub kratki karieri z veliko zrelostjo.

Pohvala napačnemu projektu MMC-ja
Ob podelitvi novinarskih nagrad je DNS pri pohvali portalu MMC-ju naredilo napako in pomotoma navedlo ime projekta 25let. Za nenamerno napako se je DNS javnosti in predvsem avtorjem obeh projektov opravičilo.

Ustvarjalcem projekta Delavec (in) suženj Luki Lukiču, Gorazdu Kosmaču, Slavku Jeriču in Aleksandri K. Kovač je porota DNS izrekla pohvalo za zgodbe o delavcih, ki živijo v razmerah, ki mejijo na tlačanstvo in sužnjelastništvo.

"Ker so jim dali glas in jasno povedali, kdo so tisti, ki v 21. stoletju s človekom ravnajo kot z lastnino. In tudi zato, ker so vsebine predstavljene na žanrsko raznolik in vizualno zanimiv način, ki izkorišča vse možnosti spletnega medija," je v obrazložitvi pohvale zapisala porota.