Proslavo je protokol prekinil in jo po prihodu treh predsednikom začel še enkrat. Foto: RTV SLO
Proslavo je protokol prekinil in jo po prihodu treh predsednikom začel še enkrat. Foto: RTV SLO
Ajša Šunjič
Voditeljica prireditve je pozdravni nagovor začela brez glavnih gostov na prireditvi. Foto: RTV SLO

Osrednjo proslavo ob dnevu boja proti okupatorju so zato prekinili do njihovega prihoda in jo začeli še enkrat. Iz protokola so sporočili, da se opravičujejo tudi gledalcem Televizije Slovenije in drugim udeležencem slovesnosti.

Predsednik države Janez Drnovšek, predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora France Cukjati so na začetek proslave čakali v Vojkovi koči na Nanosu, ki je od odra oddaljena le okrog 100 metrov. Kljub pozivom povezovalca prireditve, da naj pridejo vsi gostje do odra, omenjenih ni bilo.

Častna straža je nato izvedla častni pozdrav, orkester je zaigral Zdravljico, voditeljica proslave Ajša Šunjič pa je začela pozdravni nagovor: "Spoštovani predsednik države, predsednik državnega zbora in predsednik vlade. Spoštovani veterani društva TIGR in združenj borcev NOB Slovenije, zveze veteranov vojne za Slovenije."

V tem trenutku je do odra pritekla vodja protokola Ksenija Benedetti, Šunjičevo prekinila, nakar je nekaj minut bila tišina, nato pa je Šunjičeva ponovno prišla do mikrofona in rekla: "Drage dame in gospodje, počakali bomo predsednika države republike Slovenije."

Drnovšek ni zamujal
Benedettijeva je za MMC povedala, da so bili vsi trije predsedniki na Nanosu že pred 12. uro in so na začetek proslave čakali v Vojkovi koči, zato ne drži, da bi Drnovšek zamujal. Ko je vse tri nameravala pospremiti do odra, je slišala pozdravni govor Šunjičeve, zato je stekla do odra in ga prekinila. Nato se je vrnila v kočo in predsednike po protokolu pospremila do odra. Šunjičeva je nato proslavo še enkrat začela z istim pozdravnim nagovorom.

Kot je znano, je vreme med proslavo bilo deževno in mrzlo. Dogodek si lahko ogledate v posnetku prireditve.