Bojan Veselinovič. Foto: BoBo
Bojan Veselinovič. Foto: BoBo

Veselinovič v dosedanjem sporu po oceni ZNP-ja "ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje".

Prav tako Veselinovič "iz nerazumljivih razlogov" vztraja, da Ukomu ne bo predal želene poslovne dokumentacije, do katere je po njihovi oceni Ukoma "upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora".

Sprašujejo se, ali so vzrok za zadrževanje dokumentacije navedbe v eni izmed anonimk, da Veselinovič časopisni hiši Dnevnik, kjer je bil nekoč zaposlen, ni zaračunaval mesečne naročnine na storitve STA in je tako prišlo do finančnega oškodovanja agencije. Veselinoviča zato pozivajo, naj javnosti pojasni, ali navedbe iz anonimke držijo.

Nerazumljivo se jim tudi zdi, zakaj se direktor STA, ki je ves čas zagovarjal tezo, da Ukom v sporu ni predstavnik vlade, s svojo zahtevo za sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe ne obrne na vlado in zakaj se obrača na Ukom, če je prepričan, da ta ni njen pooblaščen predstavnik.

Veselinovič zavrača očitke ZNP-ja

Direktor STA Bojan Veselinovič je zavrnil očitke ZNP, da ogroža delovanje STA. Opozarja, da je Ukom tisti, ki krši najmanj dva zakona, "tako da je pripisovanje kakršnekoli krivde STA in meni kot direktorju brez vsakršne podlage v dejstvih".

Sorodna novica Zorčič: Prišel je čas, ko bo STA moral pravico iskati na sodišču

Veselinovič je v odzivu spomnil, da so se finančni pritiski na STA začeli lansko jesen, ko je premier Janez Janša razglasil STA za nacionalno sramoto.

Glede očitkov, da se sklicuje na nerazumne formalizme, ko Ukomu ne pošlje zahtevane dokumentacije, je opozoril, da so z nadzornim svetom STA-ja že večkrat poudarili, da so vladi kot edinemu družbeniku vsi želeni poslovni podatki in listine vedno na voljo, a jih ni nikoli zahtevala, Ukom pa se ni nikoli izkazal z vladnim pooblastilom za vpogled v listine, kar izrecno terja zakon o gospodarskih družbah.

Ukom je zavrnil plačilo javne službe za januar s pojasnilom, da z STA-jem nima sklenjene pogodbe o opravljanju javne službe v tem letu, pa čeprav sedmi protikoronski zakon nalaga vladi financiranje STA-ja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021 ne glede na to, ali je pogodba sklenjena. STA je vlado že lani prosil za pripravo te pogodbe, a je po navedbah Veselinoviča še vedno ni dobil.

Veselinovič je zapisal tudi, da se glede tržne pogodbe direktor Ukoma Uroš Urbanija ni odzval na štiri pobude STA-ja za poslovni sestanek, številna pojasnila in zaprosila, "zdaj pa je razočaran nad izgubo vseh ugodnosti, ki jih je prinašala prejšnja pogodba". Direktor STA-ja se ob tem sprašuje, kdo se torej obnaša zavajajoče, negospodarno in nerazumno do davkoplačevalskega denarja in države.

Odzvali so se tudi v vrstah zaposlenih na STA-ju. V sindikatu novinarjev, zastopstvu uredništva in svetu delavcev so zavrnili očitke, da so talci direktorja Veselinoviča. "STA je postala talka samovoljnih potez direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije, ki zavrača dialog in iskanje rešitve v korist agencije," so zapisali.

Po 29 letih namreč letos prvič Ukom ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprl dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb.