Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je Slovenska tiskovna agencija (STA) obrnila na kabinet predsednika vlade. Janša je v tvitu še dodal, da pod Veselinovičevim vodstvom "odpuščajo na smrt bolne novinarje in pogosto laž prodajajo za resnico".

Janša je to zapisal ob delitvi tvita šefa vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, ki je Veselinoviča obtožil laži, ko je ta za ponedeljkovo oddajo Tednik dejal, da STA Ukomu med drugim ni želel odgovarjati na to, zakaj je en članek daljši od drugega. Vlada je to na Twitterju označila kot "fake news" oziroma lažno novico.

Odziv direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča na tvit premierja Janše

"Še ena potvorjena in skrajno neumestna izjava, nevredna predsednika vlade v državi, ki bo letos predsedovala Svetu EU-ja in praznovala 30 let osamosvojitve. Brez argumentov in brez dokazov si danes očitno lahko premier privošči vse. Tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami, ki so bile večkrat javno zavrnjene."

STA pa je kot odgovor na omenjeno oznako objavil dopis Urbanije, poslan oktobra lani, v katerem Urbanija sprašuje, koliko intervjujev s pevci zabavne glasbe je objavil STA, zanima ga primerjava dolžine vseh teh intervjujev. Dodatno je poizvedoval še po tem, kako na STA-ju zagotavljajo nepristransko povzemanje izjav, ki jih je spisal nekdo na agenciji, ter ali so pred eno takih izjav pridobili mnenje vseh zaposlenih, zakaj o tem STA ni objavil novice in podobno.

Dopis je sledil nekaj dni po tvitu predsednika vlade, v katerem je STA označil za nacionalno sramoto ob ugotovitvi, da je imel intervju z raperjem Zlatkom več znakov kot poročilo s srečanja Janše in njegovega madžarskega kolega Viktorja Orbana.

Urbanija je Veselinoviču na Twitterju vnovič očital še, da skriva dokumentacijo. V vodstvu STA-ja so sicer že večkrat pojasnili, da je vsa dokumentacija na voljo vladi kot edinemu družbeniku podjetja, a vlada za podatke ni zaprosila. Zahteval jih je Ukom, ki pa se doslej ni izkazal z ustreznim pooblastilom vlade za izvajanje družbeniških nalog v STA-ju.

Politični pritisk na medije

Sindikat novinarjev: Premier nezakonito zlorablja pristojnosti

V Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) poziv predsednika vlade Janše k odstopu direktorja STA-ja Veselinoviča vidijo kot nepooblaščen in nezakonit poseg v uredniško avtonomijo javnega informacijskega servisa. Kot so zapisali, premier s tem "nezakonito zlorablja pristojnosti in pooblastila izvršne veje oblasti".

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, si želi predsednik vlade krojiti informiranje državljanov po svojih dnevno političnih potrebah. "Predsednik vlade s pozivanjem k odstopu direktorja STA-ja krši institucionalno avtonomijo javnega medija", so zapisali in dodali, da je za razreševanje in imenovanje direktorja STA edino pristojen njegov nadzorni svet.

Po njihovi oceni premier vztrajno krši tudi jasno in uzakonjeno izraženo voljo zakonodajalca, da bo zagotovil nemoteno financiranje STA-ja za namen nepristranskega in neodvisnega informiranja državljanov.

V sindikatu so ob tem izrazili podporo zaposlenim in vodstvu STA-ja. Državo so ponovno pozvali, da poskrbi za stabilno financiranje zakonsko določenih obveznosti, predsednika vlade pa k prenehanju povečevanja tveganja in negotovosti z "izrazito kratkoročnimi političnimi potrebami".

Janša pozval Veselinoviča k odstopu

Ogroženo delovanje STA-ja

Poslovanje STA-ja je zaradi vnovične ustavitve financiranja javne službe v letu 2021 ogroženo, kljub določbam sedmega protikoronskega zakona, ki to financiranje zagotavlja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom podjetja, in ne glede na to, ali je podpisana posebna pogodba o opravljanju javne službe ali ne. STA je sicer za podpis pogodbe zaprosil že konec leta 2020, a odgovora ni dobil. STA letno dobi od države za opravljanje javne službe obveščanja približno dva milijona evrov, kar predstavlja nekaj manj kot polovico njegovih letnih prihodkov.