Policisti bodo prekinili stavkovne dejavnosti, ki trajajo od lanskega novembra. Foto: BoBo
Policisti bodo prekinili stavkovne dejavnosti, ki trajajo od lanskega novembra. Foto: BoBo
Zoran Petrovič, Radivoj Uroševič, Vesna Györkös Žnidar
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je s stavkovnim sporazumom zadovoljna. Foto: BoBo

Po besedah ministrice Vesne Györkös Žnidar vladni pogajalski skupini ni bilo dano izvesti celovite prenove plačnega in kariernega sistema v policiji, so pa odpravili ključne anomalije in izboljšali položaj večine zaposlenih v policiji.

Sporazum, je dejala, pomeni, da se bodo plače zaposlenih v policiji v povprečju povišale za 100 evrov bruto mesečno. Pri tem po njenih besedah niso mogli privoliti v linearno povečanje plač vsem, saj enotni plačni sistem v javnem sektorju še velja, policija pa je še vedno njegov del.

Györkös Žnidarjeva je ministrstvu za javno upravo tudi naložila, da do petka predlaga imenovanje medresorske delovne skupine za odpravo plačnih anomalij, ki mora v enem mesecu pripraviti poročilo o možnostih rešitev odprave anomalij v plačnih razredih za primerljive skupine javnih uslužbencev ter predstaviti mogoče rešitve.

Sindikati prekinjajo stavkovne dejavnosti
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je po podpisu sporazuma povedal, da s podpisom prenehajo stavkovne dejavnosti, ne pa tudi stavka. To bodo končali, ko se bodo prepričali, da so danes podpisane zaveze uresničene. Bistveni del stavkovnega sporazuma je, da se vsa delovna mesta policistov iz petega prenesejo v šesti tarifni razred.

Uvrstitev v višji plačni razred je posledica zakona, ki po novem zahteva višjo izobrazbo policistov, ki jo bodo morali policisti končati v petih letih. Ne bo pa izobraževanja treba opraviti policistom, ki imajo več kot 15 let delovne dobe. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob sklenitvi sporazuma ocenil, da je dogovor radodaren.

Stavka policistov je zamrznjena
Stavka policistov je zamrznjena