Rok za podpis sporazuma iz Abuje se bo iztekel opolnoči. Foto: Urad predsednika republike/FABOBO
Rok za podpis sporazuma iz Abuje se bo iztekel opolnoči. Foto: Urad predsednika republike/FABOBO

Dogovor bo predsednik države Drnovšek s predstavniki gibanja na čelu z njihovim vodjem Ibrahimom Mohamedom Halilom, ki je v Slovenijo prispel danes, poskušal doseči do polnoči, ko se izteče skrajni rok za podpis mirovnega sporazuma o sudanski pokrajini Darfur, ki sta ga 5. maja v Abuji podpisali le sudanska vlada in skupina uporniške Sudanske osvobodilne vojske.

Druga skupina tega gibanja in Gibanje za pravičnost in enakost sta podpis sporazuma zavrnila.

Gibanje vztraja pri svojem
Drnovšek sicer še vedno upa, da jim bo uspelo ugotoviti, kako bi preprečili zaostrovanje razmer v Darfurju in gibanje obdržali v mirovnem procesu. Na torkovem sestanku se je Drnovšek sešel s članoma Gibanja Ahmedom Tugodom Lisanom in Abdulahom El Tomom, a je po srečanju sporočil, da Gibanje za pravičnost in enotnost (JEM) zavrača podpis sporazuma.

Drnovšek je dodal, da je trenutno edina možnost JEM-a, da podpiše sporazum iz Abuje, in pri tem pove, da ga podpisuje z določenimi zadržki. Drnovšek meni, da se bo vodstvo JEM-a moralo odločiri, ali nameravajo podpisati sporazuma ali vztrajati pri svoji odločitvi. Hkrati je opozoril na poglabljanje človeške krize v Darfurju, za reševanje katere je najprej treba najti rešitev sporov.

Okrnjena udeležba
Predstavniki Sudanske osvobodilen armade kljub povabilu v Slovenijo niso prišli, saj so se ustrašili pritiskov Evropske unije in ZDA, ki vodijo pogajanja o Darfurju.