Bog še ni obupal nad človekom in tudi najbolj izgubljenemu bitju omogoča nov začetek, je eno izmed sporočil božične poslanice slovenskega nadškova Alojza Urana. Foto: MMC RTV SLO
Bog še ni obupal nad človekom in tudi najbolj izgubljenemu bitju omogoča nov začetek, je eno izmed sporočil božične poslanice slovenskega nadškova Alojza Urana. Foto: MMC RTV SLO
Uran kot nadškof zadnjič nagovoril vernike

Sporočilo božiča je jasno, je zapisal ljubljanski nadškof Alojz Uran. "Pred našimi očmi je sveta družina, ki je zgled vsem družinam" in je edina, ki lahko otroku ponudi vse, kar potrebuje, "telesno življenje, varnost očeta in nežnost matere, osebe za identifikacijo, duhovno sporočilo prednikov in odkrivanje smisla življenja", meni nadškof.


Uran v poslanici spomni, da božič praznujemo vsi, nekateri se veselijo prostih dni, drugi priložnosti za nakupovanje, tretji uživajo v veselem decembru in novoletnih praznikih. Vendar pa je za mnoge božič družinski praznik, "ko so vsaj nekaj časa lahko vsi skupaj", poleg tega pa mnoge predramijo verski običaji, ki jih spomnijo na otroštvo in toplino, ki so jo v tem času doživljali. "Različne življenjske preizkušnje tovrstne želje še okrepijo," je prepričan Uran.

Ljubljanski nadškof se je v božični poslanici spomnil tudi bolnih, obupanih, zasvojenih in zapornikov in jim voščil mir božične luči, "ki naj vas z Božjim blagoslovom spremlja tudi v novem letu 2010."

S poslanico tudi mariborski nadškof
Blagoslovljene božične praznike, srečno, zdravo, veselo in upanja polno novo leto 2010 pa v svoji poslanici vsem "družinam, bolnim, ostarelim, osamljenim, trpečim in kakor koli preizkušanim, posebej vsem rojakom po svetu, tistim, ki so se za praznike vrnili domov ali pa so ostali v svoji drugi domovini, vsem pravoslavnim bratom, ki bodo obhajali praznik Kristusovega rojstva čez štirinajst dni, prav tako evangeličanom in vsem ljudem blage volje" želi tudi mariborski nadškof Franc Kramberger.

Kot je med drugim zapisal, je božič praznik dobrote, ljubezni, družinske topline in povezanosti. "Naša stara slovenska navada je, pa tudi drugod po svetu je tako, da za božične praznike drug drugega obdarimo. In prav je tako!" je med drugim v svoji poslanici še zapisal mariborski nadškof.

Uran kot nadškof zadnjič nagovoril vernike