Pred seboj smo imeli le idejno zasnovo načrtovanega javnega dela, so razliko v ceni za Dnevnik pojasnili na MOL-u. Foto: Sandi Fišer
Pred seboj smo imeli le idejno zasnovo načrtovanega javnega dela, so razliko v ceni za Dnevnik pojasnili na MOL-u. Foto: Sandi Fišer
Gradnja stadiona Stožice
Mol je pri Grepu naročil za okoli 12 milijonov evrov dodatnih del. Foto: MMC RTV SLO

Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu, sklenjena leta 2008, je sicer predvidevala le dva milijona evrov v 'škodo' ljubljanski občini, saj naj bi partnerji (takrat Gradis G, Energoplan in Merkur) v zameno za gradnjo nakupovalnega središča zgradili športno dvorano, parkirišča in uredili okolico.

Z dveh milijonov na 38,9 milijona evrov
Toda omenjena dva milijona sta zdaj narasla na 38,9 milijona evrov, ki jih je MOL zdajšnjemu zasebnemu partnerju Grepu (Gradis G, Energoplan in Supernova) priznal zaradi dodatnih stroškov gradnje, potem ko je Grep MOL-u julija poslal račun za 56,7 milijona evrov, piše časnik Dnevnik

Začetni dogovor med MOL-om in zasebnim partnerjem je pred tremi leti, ko se je projekt začel, temeljil na nekakšnem načelu vzajemnosti - partner lahko zgradi nakupovalno središče v zameno za gradnjo športne dvorane, parkirišč in ureditve okolice. Takšen princip je bil zapisan tudi v omenjeni pogodbi o javno-zasebnem partnerstvu, ki jo je MOL sklenil z Gradisom G, Energoplanom in Merkurjem in ki bi MOL stala le slaba dva milijona evrov.

Kaj vse je še treba postoriti?
Mestna občina Ljubljana je pri Grepu med gradnjo tudi sama naročila dodatna dela, ki naj bi po pisanju Dnevnika občino olajšala za okoli 12 milijonov evrov. Med naročena dela sodijo ogrevalna dvorana (1,7 milijona evrov), dodatna oprema dvorane in stadiona ( 2,8 milijona evrov), dodatna dela na cestah in v garažah (4,8 milijona evrov), dela na strehi (1,3 milijona evrov), izboljšanje akustike v dvorani (milijon evrov) in za 600 tisoč evrov drugih dodatnih del. Poleg tega bo MOL Grepu priznal še 27 milijonov evrov za gradnjo kompleksa, kar na občini pojasnjujejo s tem, da so imeli pred razpisom v rokah le idejno zasnovo načrtovanih del.

Najemnina: 18 tisoč proti 950 (evrov)
Javnost je v zadnjih tednih sicer razburil tudi razpis za sofinanciranje naložb v športno infrastrukturo, ki naj bi bil "pisan na kožo" Stožicam. Očitki letijo tudi na previsoke številke, ki so jih v razpisu kot predvideno najemnino za športne objekte navedli v MOL-u. Zapisali so namreč, da bo najemnina znašala 18 tisoč evrov na tekmo, medtem ko so športnemu klubu Olimpija zaračunavali le po 950 evrov najemnine. Pri tem ni nepomembno, da bo samo vzdrževanje športnega parka do konca leta občino stalo več kot dva milijona evrov.

Sredstev ne bo treba vračati Evropi
Ali lahko MOL zaradi teh navedb izgubi evropska sredstva, še ni jasno, saj mora ministrstvo za šolstvo in šport kot prvostopenjski organ samo odločiti, ali so bila določila razpisa zaradi domnevnega navajanja neresničnih podatkov kršena. Tako je po pisanju Dnevnika odločila služba vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki jo je ministrstvo za šolstvo zaprosilo za mnenje.

Po najslabšem scenariju; če bi se izkazalo, da je MOL v dokumentaciji navajal lažne podatke, bi lahko ministrstvo dotok sredstev ustavilo in se odločilo, ali bo objavilo nov razpis ali pa sredstva razdelilo po lastni presoji. Tako sredstva v nobenem primeru ne bi romala nazaj v evropske sklade, je za Dnevnik pojasnil minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš. Kot je znano, sta se na razpis poleg MOL-a prijavila še Mestna občina Koper in Strelski center Gaj.