Pismo premierju je poslala tudi generalna državna tožilka, v njem pa ugotavlja, da minister za pravosodje protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev. Foto: MMC RTV SLO
Pismo premierju je poslala tudi generalna državna tožilka, v njem pa ugotavlja, da minister za pravosodje protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor želi zgladiti nastale težave med Zalarjem in Brezigarjevo. Foto: EPA
Janez Janša
Janša izpostavlja intervencijo vodje koprskega tožilstva, ki je popravil napako podrejene tožilke v zadevi Prijatelj, ki ni razburila nikogar. Ko je Brezigarjeva hotela, da se razišče primer Baričevič, pa se menjuje generalno državno tožilko, dodaja. Foto: MMC RTV SLO
Kandidata
Kdo bo morebitni novi generalni državni tožilec ali tožilka, še ni jasno; omenjata se Jenull in Nussdorferjeva. Foto: MMC RTV SLO
Sestanek Zalar-Brezigar v petek

Vlada se je na četrtkovi seji seznanila z vsebino pisma, ki ga je premierju Borutu Pahorju poslal minister Aleš Zalar. V njem je tudi zapisal, da je prejel informacijo o protiustavnem in nezakonitem ravnanju Barbare Brezigar.

Ob tem se je skliceval na odstopno izjavo vodje specializiranega oddelka v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Branke Zobec Hrastar, ki je odstopila 22. februarja, kot razlog pa navedla neposredno komuniciranje Brezigarjeve z enim izmed policistov specializiranega oddelka, ki je obravnaval zadevo z bulfmastifi.

Iz nje po Zalarjevih navedbah izhaja, da je Brezigarjeva v konkretni zadevi specializiranega oddelka po telefonu in brez vednosti Zobec Hrastarjeve policistu, ki mu je bila zadeva dodeljena, dajala navodila za preiskovanje in mu naročila, da jo mora obveščati o poteku preiskave.
Zobec Hrastarjevo je nadomestila je Dragica Kotnik, ki je prav tako med podpisnicami pisma Pahorju. Poleg nje so podpisani še štirje okrožni državni tožilci in štirje vrhovni državni tožilci, sicer najožji sodelavci Brezigarjeve. V pismu, o katerem v uradu generalne dravne tožilke - kot pravijo - sploh niso bili seznanjeni, so tožilci zatrdili, da gre v obeh primerih - Berglund in Baričevič - za izključno pristojnost državnega tožilstva, ne pa za politično vprašanje.

Pahor z Zalarjem deli zaskrbljenost, še vedno pa obema zaupa
Pahor je po seji vlade poudaril, da z ministrom Zalarjem deli zaskrbljenost in da ta ima njegovo zaupanje. Obenem pa je dejal tudi, da njegovo zaupanje še vedno uživa tudi Brezigarjeva, drugače bi predlagal sprejem sklepa o njeni razrešitvi.

Pismo poslala tudi Brezigarjeva
Pismo je premierju poslala tudi generalna državna tožilka, v njem pa ugotavlja, da minister za pravosodje protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev. To se je po njenem mnenju potrdilo ravno z njegovimi zadnjimi reakcijami, s katerimi Brezigarjevi očita protiustavno in nezakonito ravnanje.

Po njenih navedbah je Zalar ustavo kršil s pritiski, ki jih je nanjo izvajal v primeru odločitve tožilstva glede kazenskega pregona zoper Magnusa Berglunda in v primeru, ko je neposredno komunicirala z enim izmed policistov specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje vpletenost policistov v objavo slik iz garaže Saše Baričevića.

Za razrešitev v Zaresu in LDS-u
Razrešitev Brezigarjeve zahtevata Zares in LDS, ki v nasprotnem primeru grozita z izstopom iz koalicije, premier Pahor pa se o tem za zdaj ni dokončno izrekel. Minister za pravosodje Zalar je napovedal, da bo razrešitev verjetno zahteval že na četrtkovi seji vlade.

Janša: Motiv je preiskava v zadevi Baričevič
Oglasil se je tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Morebitna razrešitev generalne državne tožilke se mu zdi nenavadna, neposredni motiv pa je po njegovem mnenju zelo verjetno zadeva Baričevič. "Očitno je prišlo do neke intervencije s strani tožilstva, da se afera Baričevič razišče do konca, medtem ko se je očitno policija pod vplivom notranje ministrice Katarine Kresal trudila, da do kakšnih resnih izsledkov te preiskave ne bi prišlo," je dejal.

Nenavadno se mu zdi, da se poskuša nekoga zamenjati zato, ker se je zavzel za razrešitev okoliščin nekega dogodka, kjer obstajajo sumi kaznivih dejanj, ne kaznuje pa se tistih, ki zavirajo preiskavo.

"Posredovanje v primeru Prijatelja ni razburilo"
Kar pa se tiče državnotožilskega reda, je Janša poudaril, da je treba priklicati v spomin zadnjo intervencijo vodje koprskega tožilstva, ki je popravil napako podrejene tožilke v zadevi Prijatelj in po Janševih besedah v tem primeru ni bilo nobenega razburjenja. "Ko pa je Brezigarjeva zahtevala, da se neka zadeva res razišče, pa je nastalo veliko razburjenje. Spreminja se tožilski red in se menjuje generalno državno tožilko, torej narobe postavljen svet," je še dodal Janša.

Ugiba se o vsaj dveh imenih
Delo poroča, da naj bi, če bo vlada državnemu zboru v četrtek predlagala razrešitev generalne državne tožilke, kot vršilec dolžnosti vskočil vrhovni državni tožilec Mirko Vrtačnik. Ena izmed resnejših kandidatk za naslednico Barbare Brezigar naj bi bila višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer, članica pritožbenega oddelka vrhovnega državnega tožilstva.

Žurnal24 pa poroča, da ima kot kandidat za to mesto v LDS-u veliko podporo tožilec Hinko Jenull. Ta naj bi bil tesen prijatelj ministra za pravosodje Aleša Zalarja, nikakor pa ni zaželen na desnici, saj je skupaj z Zvonkom Hrastarjem, možem Branke Zobec Hrastar, leta 1988 kot sodnik vodil aretacijo četverice JBTZ.

Sestanek Zalar-Brezigar v petek