Foto:
Foto:
Trenutno stanje v zdravstvu ni rožnato

Razpravljalci so poudarili, da so spremembe v zdravstvu nujne, bela knjiga resornega ministra Dušana Kebra pa je dobra podlaga zanje.

Sodelujoči v razpravi so se še strinjali, da bi do cilja morali priti v strpni razpravi in s konsenzom. Z javno predstavitvijo mnenj naj bi snovalci reforme pridobili stališča do različnih vprašanj - so predlagani cilji zdravstvene reforme ustrezni v smislu pomembnosti in splošnega interesa, so problemi slovenskega zdravstva ustrezno prikazani in vzorčno analizirani in ali je predlagani pristop k reševanju teh problemov ustrezen, sprejemljiv in opravičuje pričakovanja za dosego navedenih ciljev.

Keber: Bela knjiga ni "dnevni plan"
Minister za zdravje Dušan Keber je dejal, da bela knjiga ni le napoved bodočih zakonov, saj se del opisanih sprememb uresničuje že sedaj, je dejal minister. Z belo knjigo pa se ne posega na vse segmente zdravstvenega sistema, saj tudi ni zamišljena kot "dnevni plan za vsakega" v zdravstvenem sistemu, ampak je njen namen podati vizijo bodočega zdravstvenega sistema, prinaša pa še nekaj strategije.

Pereče izgube v zdravstvu
Po ministrovih besedah bela knjiga tudi ni le zgodba o financiranju zdravstvenega varstva. V njej je veliko koristnih podatkov, je poudaril minister ter na očitke, da preveč kritično zarisujejo podobo zdravstvenega sistema, odvrnil, da je sedanji sistem v zadnjem desetletju naredil veliko dobrega. Omenil je tudi dosežke sedanje mandata, vendar pa se je v nadaljevanju dotaknil pomanjkljivosti v sistemu. V tem okviru je izpostavil izgube v zdravstvu, pa tudi razloge za ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je po njegovem ne le etično sporno (enake premije ne glede na dohodek), ampak tudi finančno manj učinkovita rešitev zaradi administrativnih stroškov, obvezne rezervacije in oblikovanja dobičkov.

Reforma napoveduje, da naj bi tokrat prvič opredelili sveženj pravic obveznega zavarovanja, tako po vsebini kot po količini. Prav to pa bo omogočilo pravo prostovoljno zavarovanje, je dejal minister. Bo pa po njegovih besedah to v manjšem obsegu, kot je sedanje dopolnilno zavarovanje. Klic k zgolj povečevanju zasebnih sredstev, če pač javnih ni dovolj, pa se mu zdi sprevržen, saj bi to pomenilo povečevanje sredstev le za določene državljane - le za tiste, ki lahko ta sredstva dajejo.

Štirje stebri zdravstvene reforme
Bela knjiga zdravstvene reforme, ki obsega več kot 300 strani, je objavljena tudi na spletni strani ministrstva za zdravje. Njeni avtorji so za štiri stebre reforme določili pravičnost, solidarnost, dostopnost in učinkovitost, na njihovem temelju pa reforma zasleduje šest ciljev: pravičnost pri zagotavljanju sredstev, razporejanje sredstev po potrebah državljanov, boljšo dostopnost, razvoj sistema celovite kakovosti, učinkovitejše upravljanje ter krepitev področja javnega zdravja.