Hrvaški in slovenski premier, Plenković in Cerar, se bosta sešla 27. septembra. Foto: BoBo
Hrvaški in slovenski premier, Plenković in Cerar, se bosta sešla 27. septembra. Foto: BoBo

Datum srečanja je na Twitterju potrdila tudi hrvaška vlada in dodala, da sta se premierja o tem dogovorila na današnjem srečanju ob robu zasedanja GS-ja ZN-a.

Pred tem je Plenković novinarjem povedal, da je v nedeljo zvečer telefoniral Cerarju in mu čestital za "sijajen uspeh" slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu. "Dobila se bova danes ali jutri, da tudi sama prispevava k pripravi obiska v Zagrebu, ki naj bi se zgodil prihodnji teden," je napovedal.

Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo treba reševati z dvostranskimi pogajanji na podlagi mednarodnega prava.

Ljubljana takšen pristop vseskozi zavrača in vztraja pri uresničitvi arbitražne sodbe. Po Cerarjevih besedah je Slovenija pri prepričevanju Hrvaške, da bo spoštovala arbitražno odločbo o meji, pripravljena uporabiti vsa pravna in politična sredstva.

Tudi predsedniku republike Borutu Pahorju se zdi reševanje vprašanja z dvostranskim sporazumom nesprejemljivo. "Že pristanek na to, da smo se pripravljeni pogovarjati o implementaciji sporazuma z novo dvostransko pogodbo, bi pomenil, da je pravna vrednost razsodbe bistveno oslabljena," je dejal.