Timmermans med slovenskimi poslanci. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Timmermans med slovenskimi poslanci. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Realno gledano moram reči, da bi morali to vprašanje rešiti državi sami, a zavedam se tudi, da zadeva delovanje Evropske unije kot celote in v tem smislu smo vsi zainteresirani, da se sodba implementira.

Timmermans
Frans Timmermans
V odgovorih na njihova vprašanja in pomisleke je Timmermans med drugim poudaril, da je nadzor zunanjih meja Evrope sicer nujen, a le en element reševanja problematike migracij. "Ne obstajajo tako visoka ograja, tako močno zaščitena meja ali tako široko morje, da bi lahko ustavili ljudi pred prihajanjem" v Evropo. Edini način je, da jim zagotovimo kanale za zakonito priseljevanje in pa da ustvarimo boljše razmere tam, kjer so doma. Potrebujemo strategijo za razvoj Afrike, potrebujemo "Junckerjev načrt za Afriko", je dejal. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Federica Mogherini
Federica Mogherini je na hitro komentirala tudi druge aktualne izzive v svetu. Glede severnokorejskega vprašanja se je zavzela za "več diplomatskega in gospodarskega pritiska", vsekakor pa proti vojaškemu posredovanju. Izkušnja z Iranom je pokazala, da se da najti rešitve, vendar je zato seveda potrebna volja Pjongjanga za pogajanja, ki je ni, je priznala. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Evropa ni vojaško zavezništvo in nikoli ne bo.

Mogherinijeva
Karl Erjavec
Erjavec je znova izrazil ogorčenje nad stališči in ravnanjem Hrvaške. Foto: BoBo

Včeraj je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans zelo jasno povedal, da ni druge možnosti kot spoštovanje mednarodnega prava. Na teh vrednotah temelji EU in žal najmlajša članica Unije tega še ni spoznala.

Erjavec
Slovenska diplomatska ofenziva

EU temelji na ideji, da smo vsi enaki pred zakonom. Pravo je edino orodje, s katerim lahko zagotovimo element pravičnosti v odnosu med državami članicami, brez tega Unija ne more obstajati, je bil v razpravi v državnem zboru, kjer se je udeležil skupne seje odborov za zadeve EU-ja in za zunanjo politiko, jasen Frans Timmermans.

To, da se je velika članica pripravljena podrediti vladavini prava prav tako kot majhna, to, da vse države spoštujejo odločitve Sodišča EU-ja - na tem temelji EU. "Brez spoštovanja vladavine prava EU ne bo mogel preživeti. Če ne zagotovimo, da se vladavina prava spoštuje povsod, bomo imeli fundamentalno krizo," je dejal.

Pri tem je bil izrazito kritičen do Poljske, kjer da smo priča "sistemskim grožnjam", saj je pod vprašajem samo načelo delitve oblasti in neodvisnega sodstva, obenem pa oblasti v Varšavi, v nasprotju z npr. oblastmi v Budimpešti, zavračajo dialog z Brusljem.

Arbitraža povezana z vladavino prava
Kot je nadaljeval, se v teh dneh ob njegovem obisku v Sloveniji vprašanje vladavine prava razumljivo povezuje predvsem z uresničevanjem arbitražne odločitve o meji med Slovenijo in Hrvaško - tako je bilo tudi v današnji razpravi v DZ-ju. "In res je povezano z vladavino prava, a je popolnoma drugačno od sistemske grožnje vladavini prava, ki smo ji priča na Poljskem," kjer komisija zato tudi odločneje ukrepa, je nadaljeval.

Ob tem je Timmermans danes, podobno kot v ponedeljek po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem na Bledu, ponovil že znano stališče komisije do arbitraže: da je bila rešitev vprašanja meje s Slovenijo prek arbitraže pogoj za vstop Hrvaške v EU, da sta v to privolili obe državi in se zavezali, da bosta odločitev arbitražnega sodišča spoštovali.

Na tej poti se je nato resda zapletlo, ko se je zgodilo nekaj, kar se nikoli ne bi smelo, a je bilo to rešeno v skladu z za to predvidenimi pravili in popolnoma v skladu z mednarodnim pravom. "Zato zdaj upamo in pričakujemo, da bosta obe državi uresničili razsodbo."

"In to je vse, kar bom dejal danes. Ne bom se spuščal v razpravo o tem, kaj bi komisija morala ali lahko naredila. Verjamem namreč, da bi za zdaj morali ostati ob strani in dovoliti, da skušata rešitev poiskati vpleteni strani. Obe strani pa pozivam, naj si prizadevata za rešitev, tako da bo sodba uresničena," je dejal.

"Realno gledano moram reči, da bi morali to vprašanje rešiti državi sami, a zavedam se tudi, da zadeva delovanje Evropske unije kot celote in v tem smislu smo vsi zainteresirani, da se sodba implementira," je sklenil razpravo na to temo.

Timmermans je s slovenskimi poslanci sicer danes spregovoril širše o aktualnih izzivih, s katerimi se soočajo Unija in njene članice.

Mogherinijeva pričakuje implementacijo
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je v DZ-ju poslancem ponovila pričakovanje Evropske komisije, da bo implementirana arbitražna odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško. Vidi jo kot pomembno ne le za napredek v odnosih med obema članicama, ampak tudi za stabilizacijo Zahodnega Balkana.

Glede položaja na Zahodnem Balkanu je Mogherinijeva dejala, da je mesto te regije znotraj Unije. Že sama perspektiva članstva in pripravljenost na reforme pomagata državam v regiji k napredku. "Narediti pa moramo vse, da bodo ti koraki nepovratne narave," je poudarila. "Zahodni Balkan je del Evrope in mora postati del EU-ja," je dodala.

Na tej točki je več poslancev poudarilo pomen arbitraže med Slovenijo in Hrvaško, spoštovanja mednarodnega prava in zgleda za preostale države v regiji. Mogherinijeva se je s tem strinjala in hkrati pozvala h krepitvi sodelovanja, ne nasprotovanja. Tudi ob migrantski krizi se je videlo, da je rešitev mogoče doseči le skupaj, je poudarila. Opozorila pa je, da morajo rešitve za težave v regiji priti iz regije; ne morejo biti vsiljene iz Bruslja.
Erjavec: To je škandalozno
Zunanji minister Karl Erjavec je zadevo komentiral na novinarski konferenci ob robu Strateškega foruma Bled. Ne razume, da Hrvaška, ki je članica EU-ja, ne spoštuje mednarodnega prava in odločitev sodišč. "To je zame škandalozno," je izjavil. Izrazil je upanje, da bo nastopil čas, ko bo Hrvaška spoznala, da je treba spoštovati mednarodno pravo.

Prepričan je, da bo tudi Evropska komisija, ki zahteva uresničitev razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, vztrajala pri spoštovanju mednarodnega prava. "Je pa res, da težko razumejo to mentaliteto, ki je značilna za regijo," je dejal.

Kot je poudaril, je glavno sporočilo za Zahodni Balkan spoštovanje mednarodnega prava in sodnih odločb. "Tudi Slovenija je morala spoštovati nekatere odločbe, zlasti Evropskega sodišča za človekove pravice, ki nam niso bile všeč, a jih spoštujemo in izvajamo," je dejal. "Od članice EU-ja, ki pravi, da je prijateljska država, bi pričakovali enako," je Hrvaški sporočil Erjavec.

Po njegovih besedah je potreben čas, proces dozorevanja in v tem procesu bo v pomoč tudi Evropska komisija. "Včeraj je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans zelo jasno povedal, da ni druge možnosti kot spoštovanje mednarodnega prava. Na teh vrednotah temelji EU in žal najmlajša članica Unije tega še ni spoznala," je dejal zunanji minister.

Poudaril je, da argumentacija hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić, ki je dala izjavo za medije tik pred njim, kaže na to, da nima pravih argumentov, s katerimi bi prepričala mednarodno javnost, da Hrvaški ni treba spoštovati arbitražne odločbe.

Priznal je, da se je v arbitražnem postopku zgodila napaka, vendar je sodišče zelo jasno povedalo, da ta napaka ne vpliva na končno odločitev tribunala. Zato ne razume vztrajanja Hrvaške, da je bil postopek nekredibilen.

Erjavec je dejal, da še zdaj ne vemo, kdo je prisluškoval slovenskemu arbitru in agentki, vendar če je to počela Hrvaška, ki pravi, da je prijateljska država, "se to prijateljem ne dela". "Tudi mi se nismo sklicevali na to, da je hrvaški arbiter spal na hrvaškem veleposlaništvu v Haagu," je dejal Erjavec, saj da bi bilo to neprijateljsko.

Argumentacija hrvaške zunanje ministrice je po njegovih besedah "privlečena za lase". "Noben pravnik ne bi resno sprejel takšne argumentacije. Tudi mednarodna javnost takšne argumentacije ne bo sprejemala resno," je dejal.

Erjavec je še menil, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu blejskega foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče do arbitraže.

Realno gledano moram reči, da bi morali to vprašanje rešiti državi sami, a zavedam se tudi, da zadeva delovanje Evropske unije kot celote in v tem smislu smo vsi zainteresirani, da se sodba implementira.

Timmermans

Evropa ni vojaško zavezništvo in nikoli ne bo.

Mogherinijeva

Včeraj je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans zelo jasno povedal, da ni druge možnosti kot spoštovanje mednarodnega prava. Na teh vrednotah temelji EU in žal najmlajša članica Unije tega še ni spoznala.

Erjavec
Slovenska diplomatska ofenziva