Škof bo posvečenje prejel aprila. Foto: Slovenska škofovska konferenca
Škof bo posvečenje prejel aprila. Foto: Slovenska škofovska konferenca
Novi celjski škof je Stanislav Lipovšek

Kot je znano, se je sedež celjske škofije izpraznil z imenovanjem Antona Stresa najprej za nadškofa pomočnika mariborske nadškofije, 24. januarja pa je nato zasedel mesto ljubljanskega nadškofa in metropolita.

Novoimenovani škof Lipovšek bo škofovsko posvečenje prejel v soboto, 24. aprila 2010, v celjski stolni cerkvi sv. Danijela.

"Ob imenovanju za škofa v Celju je moja prva misel zahvala. Zahvala Bogu, ki me je poklical v duhovniško in zdaj še v škofovsko službo. Zahvala g. apostolskemu nunciju in po njem svetemu očetu, papežu Benediktu XVI. za zaupanje, s katerim me je poklical v to službo. Po svojih skromnih močeh se želim z vsem srcem in vso močjo posvetiti in vključiti v delo, ki ga obsega škofovska služba v krajevni cerkvi, služba za blagor Božjega ljudstva v celjski škofiji," je v pozdravnem nagovoru med drugim zapisal Lipovšek.

Kdo je Stanislav Lipovšek?
Lipovšek se je rodil leta 1943 v Vojniku. Leta 1962 je začel študij teologije v Ljubljani. Po mašniškem posvečenju leta 1968 je odšel v mestno župnijo sv. Danijela v Celje, kjer je bil kaplan do leta 1972, nato je odšel na podiplomski študij v Rim, kjer je leta 1976 pridobil naziv doktorja liturgike.

Po vrnitvi je bil imenovan za župnijskega upravitelja župnije Device Marije v Brezju – Maribor. To službo je opravljal do leta 1981. Leta 1978 je postal asistent in leta 1980 višji predavatelj za liturgiko na mariborski enoti Teološke fakultete. Asistent je bil do leta 1994, nato pa je na isti ustanovi ostal honorarni profesor do leta 1998. Predaval je tudi na Škofijski orglarski šoli v Mariboru.

Leta 1982 je bil imenovan za stolnega kanonika in župnika – vikarja, leta 1984 pa za stolnega župnika v Mariboru. Leta 1983 je bil imenovan za izrednega birmovalca in člana Zbora svetovalcev Mariborske škofije, nato leta 1996 za tajnika Škofijskega odbora za pripravo papeževega obiska, leta 1999 pa za glavnega tajnika Odbora Slovenske škofovske konference za pripravo papeževega obiska in beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška.

Od leta 1999 je bil kanonik penitenciarij, član Nadškofijske komisije za cerkveno umetnost in vodja Nadškofijske komisije za liturgijo in cerkveno glasbo. Leta 2001 je prejel častni naslov monsignorja, leta 2004 pa je prevzel še službo naddekana mariborskega naddekanata, je med drugim še zapisano v njegovem življenjepisu.

Novi celjski škof je Stanislav Lipovšek