Janez Stanovnik je povedal, da je Slovenija spet na zgodovinski prelomnici, vendar tokrat ni vojaška, temveč tarča svetovnega finančnega kapitala. Foto: BoBo
Janez Stanovnik je povedal, da je Slovenija spet na zgodovinski prelomnici, vendar tokrat ni vojaška, temveč tarča svetovnega finančnega kapitala. Foto: BoBo

Na prireditvi, ki je potekala v Domu II. slovenskega tabora, je Stanovnik povedal, da je Slovenija spet na zgodovinski prelomnici, vendar tokrat ni vojaška, temveč tarča svetovnega finančnega kapitala in to je treba zdržati. Tako je pozdravil besede premierke Alenke Bratušek, ki je pred kratkim pred svetovno javnostjo povedala: "Pustite nas pri miru, reševali se bomo sami."

Stanovnik je tudi spomnil, da je leta 1941 odločal pogum, čeprav je takrat bilo le milijon ljudi v Sloveniji, strah pa je bil začetek kolaboracije. Po Stanovnikovih besedah škof Gregorij Rožman ni uporabljal besede hlapčevsko, ampak klečeplazenje, ki je Ljubljano potem izročilo Italijanom.

Sporočila Osvobodilne fronte (OF) tako veljajo tudi za današnji čas in OF nas druži, brani, pomeni zvestobo med nami. Po njegovem mnenju OF pomeni tudi samozavest in zavest novim generacijam, da ne živijo same.

Stanovnik je še opozoril, da je treba nehati s požrešnostjo, zakon pa mora biti enak za vse, saj je to tisto, kar družbo dela trdno, ter poudaril, da smo v NOB-ju izborili svojo državo in suverenost, ki je kot zenica v našem očesu, zato moramo to varovati kot dragulj.

Predsednik ZZBV-ja NOB-ja se je dotaknil tudi zlatega fiskalnega pravila in ob tem vladi sporočil, da ne gre samo za ravnotežje v proračunu, temveč za našo suverenost. Vprašal se je tudi, zakaj je treba to pravilo zapisati v ustavi, če smo ga že ratificirali v DZ-ju. Po njegovem mnenju mora pravilo iti v ustavo, ker od nas to zahtevajo trije tuji žandarji.

"V Sloveniji ima oblast ljudstvo, zato ga je treba spoštovati," je še dejal Stanovnik in dodal, da gredo ljudje na ulice, saj hočejo biti slišani, zato je tistim, ki izvajajo oblast, sporočil, da je oko ljudstva nad njimi.

Lukšič položil venec pred Vidmarjevo vilo
Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič pa je z delegacijo SD-ja položil venec pri spomeniku ob Vidmarjevi vili v Rožni dolini, kjer je bila leta 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda. "Za nas je upor pomembna sestavina politične kulture in osnova za graditev državljanskosti in državotvornosti. Zato smo veseli, da je to praznik vseh Slovencev in Republike Slovenije," je ob podelitvi povedal Lukšič.