Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Platforma je dostopna na naslovu https://seniordela.si/

Z namenom povezovanja starejših zaposlenih in upokojencev z gospodarstvom ter drugimi ponudniki dela je platformo ustanovila skupina posameznikov, ki delujejo "s poslanstvom detabuizacije starosti, medgeneracijskega povezovanja in omogočanja enakih možnosti starejšim", je povedal ustanovitelj Mitja Pajek.

Zaslužek in prenos znanja mlajšim

Sorodna novica Odbor za delo: Pomanjkanje delovne sile bi lahko reševali z upokojenci

Upravljavci so v sporočilu za javnost zapisali, da se po podatkih zavoda za zaposlovanje trenutno zaradi zgodovinsko visoke ravni zaposlenosti več kot polovica delodajalcev spoprijema s pomanjkanjem kadra.

Podjetja obenem po navedbah snovalcev orodja vse bolj potrebujejo tudi ljudi za občasno, fleksibilno delo, mentoriranje in druge vrste pomoči, starejši in upokojenci pa pogosto iščejo dodaten zaslužek in si želijo tudi po upokojitvi aktivnega vključevanja v družbo ter predajanja izkušenj ter znanj mlajšim generacijam.

Naslavljanje demografskih izzivov

Sorodna novica ZDU: Slovenci še vedno premalo varčujemo za starost

V Sloveniji je trenutno okoli 645.000 upokojencev, demografski izzivi v prihodnosti bodo za Slovenijo po pričakovanjih še posebej veliki, pričakovati je tudi dodatno sprostitev zakonskih določil glede zaposlovanja starejših, poudarjajo avtorji platforme.

"S platformo SeniorDela.si želimo s pomočjo medgeneracijsko ozaveščenih podjetij in posameznikov seniorjem omogočiti nadaljevanje aktivnega vključevanja v družbo tudi na trgu dela, obenem pa omogočiti družinam in posameznikom pomoč ter medgeneracijsko podporo," pojasnjuje Pajek.

Sorodna novica Starejši so tudi v poznejših življenjskih obdobjih zdravi in sposobni za delo

Poleg povezav in priložnosti za delo pridobijo člani portala po njegovih navedbah tudi pomoč pri sklenitvi pogodb, informacije o tem, koliko lahko kot starejši delajo, kakšne vrste pravnih oblik sodelovanj so najprimernejše, ter druga pojasnila.

Za pravico starejših do dela brez omejitev se zavzema tudi soustanoviteljica in predsednica slovenske Univerze za tretje življenjsko obdobje Ana Krajnc. "Človek je rojen za delovanje in učenje, kot je ptica za letenje. Če ji odrežete peruti, umira. Tako je človek, če je po upokojitvi družbeno izločen, če nima možnosti za delo in učenje, obsojen na postopno umiranje," je prepričana.

Vlada je konec januarja sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela, s katerim bo zaradi pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten omogočen povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev, ki ga ureja zakon o urejanju trga dela. Ukrep naj bi veljal do konca leta. Upokojenci bodo tako lahko po novem v koledarskem mesecu opravili največ 90 ur začasnega ali občasnega dela oz. tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu. Ob tem seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem letu ne bo smel preseči 1080 ur.