Foto:
Foto:
Minister je prepričan, da se bodo pogajalci z večino sindikatov dogovorili o kompromisu. Foto: MMC RTV SLO
Virant za MMC o stavki in načelnikih

Vladni pogajalci namreč imajo finančni okvir, ki ga v nobenem primeru ne smejo prekoračiti, saj bi sicer povzročili inflacijo. Do povišanja plač naj bi po vladnem predlogu prišlo šele, ko bodo sklenjene vse kolektivne pogodbe, kar pa se pred prvim junijem ne bo zgodilo.

Prepričan je, da stavka v javnem sektorju ni upravičena, posebej glede na zadnjo ponudbo vlade. V primeru stavke bi po ministrovem mnenju imeli največ škode uporabniki storitev javnega sektorja, med njimi učenci v šolah, uporabniki zdravstvenih, kulturnih in drugih storitev, ministrstvo pa ocene morebitne škode sicer ni izdelalo.

Vse plače v javnem sektorju sploh niso slabe
Minister, ki je v MMC-jevi spletni klepetalnici odgovarjal na vaša vprašanja, je v zvezi s plačami v posameznih poklicih dejal, da se bodo policistom "krepko dvignili dodatki za neugoden delovni čas", plača sama pa postopno, v dveh letih, plače visokošolskih učiteljev pa se mu ne zdijo tako slabe, o čemer ima osebne izkušnje. Dodal je, da si lahko sposoben profesor s projektnim delom, svetovanjem in predavanji sam izboljša zaslužek.

Sodniške plače so po njegovem mnenju skladne z ekonomskih stanjem družbe in s finančnimi zmožnostmi javnega sektorja, zdaj pa naj bi bilo na voljo veliko denarja za stimulacijo boljšega dela. Dodal je, da upa, da bo sodstvo sposobno ta denar racionalno in pravično porabiti.

Virant: Za načelnike UE-jev sem izbral najboljše
Minister je še dejal, da je imel dobre razloge za zamenjavo načelnikov UE-jev, a jih ne želi javno razkrivatiti. Njihove navedbe, da se jim je zgodila krivica, pa komentira kot "izjave posameznikov z zelo napihnjenim egom, ki očitno mislijo, da so nenadomestljivi in da nihče ne more dela opravljati bolje kakor oni". Nihče ni bil razrešen, ampak se jim je iztekel mandat, sam pa je na njihovo mesto postavil boljše ljudi, je dejal Virant. Ožji izbor kandidatov so sicer opravile komisije, dokončen izbor pa je njegov.

Virant zatrjuje, da pri njihovem imenovanju ni uporabljal strankarskega merila, v nasprotju z letom 2005, ko so bili prvič imenovani. "Takrat je bilo znano, da so ta mesta predmet koalicijskega trgovanja."

A.K.K.

Virant za MMC o stavki in načelnikih