Slovenija
false
Stavka je napovedana za celotno območje delovanja avtobusnih prevoznikov Alpetour potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska ter Arriva Štajerska. Foto: Radio Koper
VIDEO
Vozniki Arrive nameravajo...
VIDEO
Vozniki Arrive začeli stavko
VIDEO
Stavka voznikov avtobusov

Dodaj v

Stavka voznikov avtobusov Arriva bo trajala do preklica

Vodstvo podjetja trdi, da je stavka nezakonita
4. september 2017 ob 07:23,
zadnji poseg: 4. september 2017 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Stavka v Arrivi Slovenija, ki se je začela dopoldne, je okrnila prevoze na Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem. Stavkajoči vozniki pa zagotavljajo prevoze učencev do šol, pacientov do zdravstvenih ustanov ter zaposlenih na delo in z dela.

Po ocenah vodstva Arrive Slovenija je prvi dan od 970 zaposlenih dopoldne stavkalo 66 voznikov. Skupina Arriva Slovenija je kljub temu uspela izvesti večino linij, škodo pa še ocenjujejo.

Vodstvo je sicer stavkovnemu odboru ponudilo možnost mediacije, ki so jo zavrnili. Udeležence stavke so obvestili, da ne bodo imeli pravice do nadomestila plače.

"Čeprav je vodstvo skupine storilo vse, da bi doseglo sporazumno rešitev, stavkovni odbor ni sprejel predloga o vključitvi tretje osebe oziroma mediacije. Stavkovni odbor smo v nedeljo povabili, da se vključi v socialni dialog, ki poteka z ostalimi sindikati v družbah," so popoldne sporočili iz vodstva skupine.

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je ponovil, da so zahteve stavkovnega odbora zanj nerazumne in nerealne. "Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," je navedel.

Prepričan je, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastalega položaja. "Stavka je po mojem mnenju neupravičena, saj je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe kot tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami. Še vedno upamo, da bodo predstavniki stavkovnega odbora pristopili k skupnemu in konstruktivnemu reševanju problema," je dodal.

Vodstvo Arrive stavkovnega odbora še ni povabilo na pogovore, tako da se bo predvidoma stavka na enak način kot danes nadaljevala tudi v torek.

Očitki o grobem izkoriščanju
Stavkovni odbor voznikov avtobusov v skupini Arriva Slovenija je sporočil, da je zadovoljen z začetkom stavke. "Po informacijah s terena je odziv voznikov na stavko dober. To pomeni, da vodstvu z obvestili, tudi prek službenih telefonov, delavcev ni uspelo prestrašiti. Uspeva nam zagotavljati zakonski minimum," je povedal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Koliko točno jih stavka, je težko reči, je sicer dejal Volf in dodal, da je delodajalec nekatere delavce ustrahoval, zato so dali prijavo na inšpekcijo za delo.

Po navedbah stavkovnega odbora podjetje grobo izkorišča in zatira voznike ter na cesto pošilja tehnično neustrezna vozila, kar ogroža varnost občanov, posledično pa podjetje ne zadovoljuje javnih potreb. Na javna opozorila sindikata o navedenih nepravilnostih se je podjetje odzvalo s šikaniranjem in grožnjami z odpovedjo delovnih razmerij, kar je vzrokovalo napoved stavke, zaradi te pa je moten tudi javni potniški promet.

G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
grom-instrela
# 04.09.2017 ob 08:54
Štrajkajte, zahtevajte, upirajte se. Tega se banda najbolj boji. Upornikv.
ni maitre
# 04.09.2017 ob 08:45
Naj vodstvo Arrive poprime za volan, pa ne bo katastrofe.
windmaster
# 04.09.2017 ob 08:03
Ko je še trava po sredi ceste rasla sem začel vozit kamijon pri Avto Kočevju. Takrat je bil direktor Ladislav Lenasi.
Kadar so nujno rabili šoferja so ti dali v roke v dveh tujih jezikih, lepo napisano potrdilo, da si bil do današnjega dne na dopustu in so te poslali na furo. Da si bil utrujen in tudi stati nisi več mogel jih ni zaninalo.
Tako delajo z šoferji! Stavkajte in izprašite jim riti, barabam! Z vami smo vsi ki držimo volan!
bilzerian
# 04.09.2017 ob 08:38
žalostno je, ko ste ljudje proti temu, da se nekdo bori za boljše razmere na delu in za višjo plačo. ali ste zblojeni od vseh reality showov, ali pa še nikoli v življenju niste nič delali in vas preživljejo starši.
fafaron
# 04.09.2017 ob 10:09
Vodstvo Arrive se boji ... biti pošteno.
Bivši uporabnik
# 04.09.2017 ob 09:15
Kakšne bodo posledice stavke voznikov avtobusov Arriva Slovenija?

o mater, ko je stavke v kakšni naši firmi je ok in podpora, ko je v tuji, se se vsi tresejo, ko šibe na vodi.
Jarik
# 04.09.2017 ob 08:42
Absolutno. Eni bodo zamudili v službo....
rapots
# 04.09.2017 ob 09:08
A posledice bi naj bile pomembne? Šoferji na minimalcih vsekakor niso...
SamoRes
# 04.09.2017 ob 07:57
Kar tako naprej, še vsi ostali, kapitaliste je potrebno trdo prijeti sicer nas bodo požrli.
nonparel
# 04.09.2017 ob 10:03
Uresničile so se sanje naših desničarjev, kako je potrebno vse prodat tujcem. Zdaj pa imamo kar imamo. V lastni državi klečeplazimo pred tujci za kakšen evro več pri plači.
komsomolec
# 04.09.2017 ob 10:32
vsi na stavko
zozozo
# 04.09.2017 ob 12:01
@galoper:

V bistvu je zahteva po višji ceni dela podobna spremembi delovne pogodbe. Stranka, ki zahteva spremembo, in je druga stranka ne sprejme, pozroči ničnost pogodbe, torej prekinitev delovnega odnosa.

To si si pa kar gladko izmislil.
zozozo
# 04.09.2017 ob 10:58
Kakšne bodo posledice? Če bo vodstvo razumno, bojo posledice večje plače in boljši pogoji dela, še preden podjetje doživi fatalne izgube. Tu bi pa morali ukrepati tudi lastniki, in vodstvo, ki pripelje do takšne situacije, bi moralo leteti na cesto.
Bivši uporabnik
# 04.09.2017 ob 10:55
Podpiram! Delavci morajo poslati jasen signal kolaborantom kapitala. Menedžerske barabe si polnijo žepe z znojem delovnim ljudi! Kje je država se vpraša človek?
zozozo
# 04.09.2017 ob 13:50
@kapljač - Daj ne bluzi. Šoferji stavkajo, ker imajo nemogoče delovne razmere.
fafaron
# 04.09.2017 ob 10:12
V teh časih izvemo, da obstaja še kaj drugega, ne le osebni avtomobil.
CooN
# 04.09.2017 ob 17:14
kapljač
Nič ti ni jasno, niti to kaj je levo in kaj desno. Podiranje ravnovesja? Kakšnega? Tega v korist delodajalcev? Ravnovesja v Sloveniji ni že vsaj 20+ let, ker se že od takrat vse nagiba v korist kapitala (tako zakonodaja kot inšpekcije in sodišča).
Če ne poznaš šoferskega foha raje molči, saj so šoferji ena izmed najbolj izkoriščanih delovnih skupin v državi. Še najhuje pa je to, da so žal brez jajc. Če bi imeli jajca, bi bile razmere že urejene in ravnovesje vzpostavljeno.
Normalno bi rekel samo gas in gremo. V primeru voznikov pa lahko rečem samo nogo z gasa in zategnite ročno.
zozozo
# 04.09.2017 ob 14:43
@kapljač -

V predvolilnem času? Kakem predvolilnem času? Edine volitve, ki so kmalu na vrsti, so tiste za predsednika, ki pa s tem nimajo absolutno nič za opravit.

In kakšne veze ima narodnost šoferjev z varnostjo otrok? A hočeš povedati, da bojo vozniki srbske narodnosti namerno ogrožali otroke?

Glede na tvoja stališča predlagam, da se čimprej včlaniš v SDS. Tam imaš kup somišljenikov.
CooN
# 05.09.2017 ob 00:22
Lol, a sedaj vas je pa že več ali sam sebe dojemaš v prvi osebi množine. Z lahkoto podučujem takega analfabeta in ignoranta kot si sam. Mi je čisto vseeno kdo vozi moje otroke v šolo, ker edino pomembno je, da prispejo varno in brez zapletov in da jih vozi spočit voznik s primernim vozilom. Na plan s podatki praviš? Si tako len, da kar nekaj trobiš potem naj pa drugi brskajo podatke in dokazujejo tvoje trditve lol. Ti dokaži svoje trditve ne pa da ti jih dokazuje kdorkoli drug. Pa tudi če jih vozijo romuni ali kateri koli južnjak bo pa kaj pokvari, ugrabil, pojedel otroke? Vozi jih v tem primeru nemško podjetje, ki se tako hvali z standardi poslovanja in ravnanja z zaposlenimi vsaj v svoji domači državi. Daj se raje poglej v ogledalo in se z odsevom v njem malce uravnovesita.
zozozo
# 04.09.2017 ob 14:31
@kapljač - Ne vem, od kod si desne sploh privlekel sem not. Sploh pa ne vem, kaj imaš ti proti desnim, saj s svojim trobezljanjem o Balkancih, ki se jim že "po naravi" ne ljubi delati, jasno kažeš, da si tudi ti desni.
zozozo
# 04.09.2017 ob 14:23
Vozniki Arrive med drugim zahtevajo zvišanje urne postavke z manj kot pet na sedem evrov, ureditev delovnega časa, sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja, ter preklic sankcij, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela. Vodstvo družbe je presodilo, da so zahteve nerazumne in nerealne.

Te zahteve niso čisto nič nerazumne, ampak so osnova normalnega delovnega razmerja. Če pa je to podjetju Arriva nerealno in neuresničljivo, potem pa naj pač prenehajo s poslovanjem in zaprosijo za stečaj.
zozozo
# 04.09.2017 ob 13:58
@kapljač - "Neravnovesje v družbi"? A to tebe skrbi? Človeka, ki vsaj na tej temi, samo meša drek?
zozozo
# 04.09.2017 ob 13:57
@kapljač - Tako sami pravijo, in nimam razloga, da jim ne bi verjel.Ti pa tukaj po forumu nakladaš o Balkancih, ki se jim baje ne da delati, pa o nekih desnih zarotah (v sindikalni akciji, ki se propagira z RDEČIMI letaki), pa o celem kupu nekih stvari v navednicah. Torej imam dobre razloge, da ne verjamem tebi.
Ivo Lola
# 04.09.2017 ob 10:39
Živela proletarska revolucija!
kapljač
# 06.09.2017 ob 00:47
Pa ne da romunski šoferji vozijo naše šolske otroke?
(še nisem dobil odgovora, ki bi moje "strahove" potrdil, oziroma zanikal. Komentatorji , ki so štrajku naklonjeni, se odgovoru konstantno izmikajo. Oziroma, celo zagovarjajo nekaj v kar se sploh ne spoznajo? Pa ne da se "politična trobila" zgolj?)
Lešnik
# 05.09.2017 ob 14:18
SamoRes
# 04.09.2017 ob 07:57

Kar tako naprej, še vsi ostali, kapitaliste je potrebno trdo prijeti sicer nas bodo požrli.


Se strinjam.
Ne morem pa verjeti koliko kapitalistov (razmerje + in -) ima čas viseti na netu in ti talati minuse. Očitno z eno roko tiščijo k tlom delavce z drugo pa klikajo.
Lešnik
# 05.09.2017 ob 14:14
Vodstvo podjetja trdi, da je stavka nezakonita

Tako vodstvo bi bilo potrebno spraviti na sodišče zaradi mobinga na delovnem mestu.
Nikjer niso zadeve črno - bele, ampak kjer je dim je tudi ogenj in tudi tu v tej firmi velja: Riba smrdi pri glavi.
21.12.2012
# 05.09.2017 ob 06:34
to ni stavka, če delaš v kritičnem času.
kapljač
# 04.09.2017 ob 23:01
Kolk šoferjev iz balkana vozi naše otroke v šolo, me zanima?
kapljač
# 04.09.2017 ob 14:54
zozozo
Res si Janšev desn. Saj glede predvolilnega časa moćno zavajaš. Janša se na volitve pripravlja , predvsem na predčasne volitve, tudi tako, da bi jih izsilil, odkar je Cerar na Vladi. Sam poglej si cirkus , ki se ga desni gredo ves čas, kje popljuvat slovensko vlado Mira Cerarja in kje Slovenijo diskreditirat v tujini .
Miro je trd. Sploh preden izbere pravo rešitev.
Da je predsednica Bratuškova, ta je Janši poleg Drnovška še najbolj dala vetra.
In tokrat je SDS in Jnaša šel predaleč z razpihovanjem sovraštva, obstaja čudovita priložnost namreč SDS odrezat od financiranja političnih strank ( kot so storili Nemci) , če že levica ni pri volji uvesti postopek za izbris SDS iz registra političnih strank.
Podrejeno izbrisat vse civilne iniciative in društva, ki jih SDS podpira v rušenju ravnovesja slovenske družbe
kapljač
# 04.09.2017 ob 13:48
Ne vem , če spet desne stranke , niso vmešane v stavko. (romuni in bolgari, bosanci, kosovarji, teh tudi ni na forumih, da bi se lahko bunili gled na zapisano. Največ je "pisunov" desnice. Pa si samo poglejte vsebine desnih komentarjev. " Je ni , zgolj samo trobezlanje v rog")

Se vidi tudi po tem, da ko se ena stavka konča, se že začne druga, samo da kaos dalj časa traja. Hej, veš kje so še volitve za v parlament. ( da hočejo delavci uspeh, bi vsi naenkrat morali na stavko. Ne pa da čakajo v riži, kdaj bodo po strokah prišli na vrsto.)

Desni bi podžigali "še zmaja s tremi glavami", da bi pihal ogenj po Sloveniji , ker je zanje ta časa še najbolj ugoden, da si lahko izmislijo delati kaos na katerem področju se jim zahoče.
Cerarjeva vlada namreč, ker je predsednik vlade "trde", ni zmožna "ustavljati" civilnih iniciativ, kaj šele političnih strank, ki lahko teptajo družbeno ureditev, kjer se jim zahoče.
kapljač
# 04.09.2017 ob 14:28
@kapljač - "Neravnovesje v družbi"? A to tebe skrbi
................................
A tebe povzročanja Neravnovesja v družbi ne skrbi??? /tk mal si me potegnil iz konteksta, tak kot to Janša rad počne . Točno je tako, kot sem zapisal v začetni besedni zvezi.)
In praviš da mešam drek? Bi mi moral biti hvaležen, da se v drek o katerem govoriš dobrovolno vtaknem.
Sej zato pa me je zanimalo katera politična stranka stresa drek, katerega omenjaš in bi se ga moralo premešat.
Sem torej imel prav da desni!
kapljač
# 04.09.2017 ob 14:22
zozozo
Jaz nisem lahkoveren človek, da bi komu nekaj moral verjet. Oziroma se ne zgovarjam na verovanje nekomu. Ali hočem vedet ali pa se v stvar ne vtaknem , sploh, če moram verjet "na lepe oči".
kapljač
# 04.09.2017 ob 13:55
zozozo
In zakaj je tvojga nicka vedno polno v temah, ki najbolj podžigajo neravnovesje v državi in družbi??
kapljač
# 04.09.2017 ob 13:54
Odkod je teb to tako znano , zakaj v resnici stavkajo?
kapljač
# 04.09.2017 ob 14:45
zozozo
Zozozo jaz samo sprašujem, da bi se bolj informiral. Priznam včasih provokativno, da prej slišim eho "čurimurijev"
Že ker slabo verjamem, bolj hočem zadevo vedet in biti na tekočem

"Ti pa se loviš sam na muholovec (slamco) , tam kjer te najbolj žuli, bi rekel". ( Pa dober, vsaj nisi šofer naših šolskih otrok iz Romunije . Očitno pa si desni, ki mu je veselje delati neravnovesje v naši družbi? Ali kako? )
kapljač
# 04.09.2017 ob 14:39
Pozni so z svojimi zahtevami.
Veš kolk časa že trpijo, in zdaj v predvolilnem času , bi se pa spomnili , da bi nekaj hoteli?

In me še vedno zanima katere so narodnosti po večini šoferji, ki prevažajo naše šolske otroke. Zgolj radi varnosti za otroke. Bi rad vedel, kot državljan Slovenije.

Do zdej je bilo v javnosti zaznati samo voznike srbske narodnosti , ki so naše delodajalce obtoževali celo fizičnega nasilja. Pa sem pri šoferjih že zaradi tega precej skeptičen . ( In nič ne govorim zoper narodnosti, govorim, da katere nacije se najbolj rade pritožujejo javno. Ne slišim pa šoferjev Janezov Novakov ali Francev Karantanskih. Bi me zanimalo pravo stanje, ker Slovenci smo manj občutljivi , oziroma se manj občutljive delamo)
zapravico
# 04.09.2017 ob 08:40
Posledice bodo katastrofalne
kapljač
# 04.09.2017 ob 20:32
CooN
Glej da bo tebi jasno. Ne obremenjuj se z tujimi glavami in ne podučuj drugih , ker bom dobil občutek, da sebe vzpodbujaš, in sebi vlivaš moralo.

Mene še vedno zanima koliko šoferjev prihaja iz balkanskega dela in kdo vse vozi naše otroke v šolo. Bi si res želel , da ne kak Romun.
Lej na plano s temi podatki. Ne ti nam kaj je nam jasno in kaj ni.
Torej
Kolk šoferjev iz balkana vozi naše otroke v šolo, me zanima?
galoper
# 04.09.2017 ob 11:01
V bistvu je zahteva po višji ceni dela podobna spremembi delovne pogodbe. Stranka, ki zahteva spremembo, in je druga stranka ne sprejme, pozroči ničnost pogodbe, torej prekinitev delovnega odnosa.
kapljač
# 04.09.2017 ob 09:32
Zdej če so šoferji predvsem balkanskih korenin, od Romunije, Bolgarije , Srbije , Bosne , Kosova naprej, potem bo stavka trajala dolgo , ti bi počeli vse drugo, že po naravi, sam da jim ni treba delat.
In če je res tako, kot sem zapisal, ti otroke v šolo več ne bi smeli prevažat Pa ne da hvalim slovenske šoferje, za mentaliteto odgovornosti pri svojem delu, se gre.
sweet
# 04.09.2017 ob 08:22
Nekako razumem voznike želijo višje plače a po drugi strani sem pa zgrožen ker sploh ni nič konkretno dorečeno kateri avtobus vozi na liniji in kateri ne. Baje bi naj vozili med 6 in 9 uro ter 13 in 16 uro.Jaz bi jim predlagal da vozijo med 9 in 11 uro ter stavka med 12 in 14 uro.
Čez noč rečti danes pa ne bomo vozili se mi zdi totalno ne odgovorno in profesionalno.
Nič nimam proti njihovi stavki a bi se morali dogovoriti in dati v javnost kateri busi bodo vozili da ljudje vedo ne pa v nedeljo zvečer mi ne bomo vozili nega pa ne razumem in ne odobravam.
gre888
# 04.09.2017 ob 07:53
Če je Arriva kupila Alpetour to sigurno ni bilo zato, da bo vsem zvišala plače, ampak zato, da bodo imeli dobiček, ker so izločili konkurenco. Sigurno se držijo vseh naših predpisov, saj niso amaterji tako kot mi. Zato bo stavka težko zakonita. Morali bi stavkati na način policajev ali pa zdravnikov. Relacija LJ-KR 4 ure, potem nič ne kršiš. Tile naši sindikati res tvegajo, seveda na delavcih.
Kazalo