Stavkajoči so se pred hišo zbrali na enournem zboru. hkrati pa je potekala novinarska konferenca stavkovnega odbora. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Stavkajoči so se pred hišo zbrali na enournem zboru. hkrati pa je potekala novinarska konferenca stavkovnega odbora. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Čeprav naj bi nadaljevali prejšnji petek začeti pogajalski proces, smo se še vedno pogovarjali o formalizaciji pogajalskega postopka in o vsebini stavkovnih zahtev," je sporočila pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

Sindikalna stran namreč vztraja, da je treba najprej določiti poslovnik, ki postane osnova nadaljnjih vsebinskih pogajanj. To je minimum v skladu z duhom socialnega dialoga in partnerstva, so poudarili.

Sorodna novica "Pritiski so vsakodnevni, ampak mi ne bomo tiho"

"Zdaj se bomo o tem izrekli na ponovnem srečanju v petek. Pri tem znova poudarjamo in vztrajamo, da brez določitve načina zagotavljanja institucionalne, novinarske in uredniške avtonomije ni mogoče skleniti stavkovnega sporazuma in končati stavke," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so spomnili, so s ponedeljkovo stavko opozorili na škodljive programske in kadrovske odločitve vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija), ki resno ogrožajo novinarsko avtonomijo, profesionalno novinarstvo in uresničevanje poslanstva javnega medijskega servisa.

Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, poleg avtonomije zahteva tudi umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija ter socialni dialog.

Med zahtevami tudi odstop vodstva

Če do 30. maja ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, pa bodo zahtevali odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Gneča pred RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
Gneča pred RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič


Stavkovne zahteve

Na RTV Slovenija se je v torek ob 8. uri nadaljeval v petek začeti pogajalski proces o zahtevah stavkovnega odbora. Med zahtevami so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, umik vseh škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač ter socialni dialog, v katerem so strokovne in utemeljene pripombe zaposlenih tudi upoštevane.

Sorodna novica Gorščak brez soglasja za direktorico TV Slovenija. Kdo bo vodil Studio City?

Kot je ob stavki opozorila Helena Milinkovič, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS-ja: "Naše zahteve so jasne. Borimo se za obstoj javne radiotelevizije, javnega medija. Zahtevamo, da se spoštujejo profesionalni programski in etični standardi."

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je opozorila, da dialoga z vodstvom do stavke ni bilo. Ponižujoče se ji tudi zdi, da so odgovor na stavko dobili v sporočilu za javnost.

"Do petka, ko se nam je vendarle uspelo usesti z generalnim direktorjem, nismo vedeli, kakšen je njihov odgovor na stavkovne zahteve, je bil pa to začetek pogajalskega procesa, ki se bo v tem tednu šele zares začel," je dejala in napovedala, da bodo na pogajanjih "šli od stavkovne zahteve do stavkovne zahteve".

Stavka v informativnem programu TV Slovenija in MMC-ju