Kot je pred začetkom pogajanj dejal Dušan Semolič, še zmeraj pričakujejo, da bo pri delodajalcih zmagal razum. Foto: MMC RTV SLO
Kot je pred začetkom pogajanj dejal Dušan Semolič, še zmeraj pričakujejo, da bo pri delodajalcih zmagal razum. Foto: MMC RTV SLO
Zasebni sektor še brez uspeha

Delodajalci so se tokrat še ločeno pogajali s sindikati Pergam, KS 90, Solidarnost in Alternativa, ki zahtevajo začetek pogajanj za sklenitev posebne kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007 in takojšen dogovor in uskladitev dviga osnovnih plač januarja 2008 na podlagi lanske inflacije.

Bodo sindikati nastopili skupaj?
Kot je povedal predsednik Pergama Dušan Rebolj, sta se strani strinjali, da je treba storiti vse, da pride do dviga plač in ne do stavke. Pogajanja bodo nadaljevali v petek. Omenjene štiri sindikane centrale so ZSSS in Neodvisnost pozvale k temu, da jih nadaljujejo skupaj.

Zahteve ostajajo nespremenjene
Sledijo še pogajanja z ZSSS-jem in Neodvisnostjo, kjer med drugim zahtevajo 10-odstotni dvig osnovnih plač od prvega do petega tarifnega razreda, za naslednje štiri razrede pa za 5,6 odstotka. Minimalna plača naj bi se dvignila za 50 evrov bruto, plače pa bi skladno s panožnimi kolektivnimi pogodbami rasle glede na produktivnost.

Delodajalci poudarjajo, da so pogajanja od dvigu plač za lani končana in da se pogajajo le o uskladitvi plač za leti 2008 in 2009.

Gorenjska podjetja napovedujejo udeležbo pri stavki
Udeležbo na stavki, ki za zdaj ostaja napovedana za 12. marec, so napovedali tudi v gorenjskih podjetjih. Največ težav imajo zaposleni v tekstilni industriji, gostinstvu in trgovini, pojasjujejo na območni enoti ZSSS. "Naši sindikalni zaupniki bodo v večini podjetij oziroma verjetno skoraj povsod ustavili proizvodnjo in izkazali podporo," je povedala predstavnica ZSSS-ja Romana Oman.

Poudarila je, da čeprav ponekod delodajalci najdejo razumevanje za zaposlene, se izboljšave nato ne zapišejo v kolektivne pogodbe, zaradi česar delavci ostajajo na istem. Povedala je še, da se z največjimi težavami borijo v tekstilni in obutveni industriji.

E. S.

Zasebni sektor še brez uspeha