V združenju delodajalcev so zapisali, da so 1. februarja zakoniti zastopniki sindikalnih central odklonili podpis kolektivne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
V združenju delodajalcev so zapisali, da so 1. februarja zakoniti zastopniki sindikalnih central odklonili podpis kolektivne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki sindikalnih central
Sindikati trdijo, da je bil dogovor le parafiran. Foto: MMC RTV SLO
Delodajalci s tožbo nad sindikate

Sindikalne centrale so namreč v ponedeljek zavrnile poziv Združenja delodajalcev Slovenije za sklenitev kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007. Delodajalci tako trdijo, da so s sindikati 25. januarja podpisali dogovor o izredni uskladitvi plač zaradi nepričakovano visoke inflacije v letu 2007. Po drugi strani sindikati trdijo, da je bil dogovor le parafiran, in ne podpisan, ter napovedujejo splošno stavko za 12. marec.

Delodajalci trdijo, da je bil dogovor, ki ima pravnoformalno naravo predpogodbe, sklenjen v enaki obliki, kot se zahteva za glavno pogodbo, torej kolektivno pogodbo. Po obligacijskem zakoniku pa podpisana predpogodba podpisnike zavezuje k sklenitvi glavne pogodbe. Če ne pride do sklenitve pogodbe, pa pogodbena stran, ki podpiše glavno pogodbo, drugi pogodbeni strani, odgovarja za povzročeno škodo, še sporočajo delodajalci.

Sindikati zavrnili podpis kolektivne pogodbe
V združenju delodajalcev so še zapisali, da so 1. februarja zakoniti zastopniki sindikalnih central odklonili podpis kolektivne pogodbe, ki je vsebovala vse elemente dogovora iz 25. januarja, zato je ZDS 7. februarja sindikalne centrale pisno pozvalo k podpisu kolektivne pogodbe.

Sindikalne centrale so podpis zavrnile, zato je združenje delodajalcev vložilo tožbo, s katero od sodišča zahteva, da podpisnikom dogovora sodno naloži sklenitev kolektivne pogodbe.

Sklepanja kolektivnih pogodb se ne da izsiliti
"Nihče ne more izsiliti sklepanja kolektivnih pogodb," je delodajalce zavrnil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Poudaril je, da so kolektivne pogodbe prostovoljno dejanje, kar zagotavljajo mednarodne konvencije, poleg tega pa pogodbe vedno nastajajo v dialogu, brez avtomatizma.

Semolič je pojasnil, da so 25. januarja parafirali dogovor o izrednem dvigu plač zaradi visoke inflacije in se v okviru tega dogovorili, da bodo sklenili kolektivno pogodbo. Pri oblikovanju te pa je prišlo do tako velikih razhajanj, da ta ni bila podpisana, je dejal Semolič.

Delodajalci s tožbo nad sindikate