Organizatorji so veseli, ker se mladi niso ustrašili slabega vremena, je dejal Gregor Kunej. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Organizatorji so veseli, ker se mladi niso ustrašili slabega vremena, je dejal Gregor Kunej. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Stična
Mladi so se začeli zbirati zjutraj ob 9.30. Uvodnemu programu je sledilo druženje ob delavnicah. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Stična
Koncert na Stični mladih se je bolj približal dogajanju na kakšnem drugem znanem festivalu - mladi so se zabavali ne glede na vreme. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Na festivalu Stična mladih so udeleženci letos sodelovali v 21 delavnicah, prisostvovali so maši mariborskega nadškofa pomočnika in se v blatu družili še na koncertu.

Vreme v Stični je bilo podobno kot po vsej Sloveniji - deževno. Čeprav je število udeležencev festivala vsako leto precej višje, so organizatorji vseeno veseli in pozitivno presenečeni nad skoraj 4.000 udeleženci, je za MMC dejal vodja organizacijske ekipe Gregor Kunej.

Eno izmed sporočil: Mladi so prihodnost
Ob preostalem dogajanju v Stični so organizatorji pripravili tudi novinarsko konferenco. Na njej je med drugim Nejc Koprivšek, predsednik Društva SKAM (Skupnost katoliške mladine), ki v veliki meri oblikuje festival, prebral svojo izjavo za medije.

V njej ugotavlja, da so vsi kazalci zdravega načina življenja negativni. Okolje je po njegovih besedah nenaklonjeno pozitivnim vrednotam, zato je vse pozval k pomoči pri "vzpostavljanju pogojev za življenje in uresničevanje sanj". Dodal je še: "Mladi smo zaklad in prihodnosti ni brez nas."

Njegovim mislim se je pridružil tudi mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek, ki je daroval sveto mašo. V svojem pogovoru z mladimi je te primerjal z rastlinami, "ki uspejo prerasti tudi skozi beton in asfalt".

Deževna Stična
Mladi so dopoldne sodelovali v delavnicah in se družili. Zaradi slabšega vremena je le manjši del dogajanja potekal na prostem. Delavnice so potekale v samostanu, v župnišču in tudi v cerkvi. Cistercijanski menihi so tako, denimo, v svojem križnem hodniku udeležence učili petja gregorijanskih koralov.

Nekdanji opat Anton Nadrah je v pogovoru za MMC povedal, da svoje prostore vsako leto z veseljem odstopijo festivalu. V prostorih župnišča so se tako mladi preizkušali v novinarskem delu in se družili z drugimi udeleženci, udeležili so se različnih pogovorov ter zaigrali v gledališki delavnici, ki jo je pripravila Univerza pod zvezdami.

Prav Univerzi pod zvezdami je namenjena mašna nabirka, ki znaša okoli 1.500 evrov. Turnšek je tako povedal, da se letošnja Stična povezuje z mednarodnim dnem mladih, saj nosi enako geslo, povezuje se z evropskim letom boja proti revščini, poleg tega pa se povezuje tudi z letom prostovoljstva, ki ga zaznamujejo v slovenski Cerkvi. Glede vremena je Turnšek zagotovil, da sije sonce. "Samo poglejte v vse te mlade," je dejal.

Dogajanje po maši
Po končani maši je Kunej udeležence povabil še na koncert, ki ga je napovedal z besedami, da bo ta "na žalost ali pa na srečo bolj podoben Rock otočcu". Njegove besede so se izkazale za "preroške", saj se je prav med koncertom začelo še večje deževje. Mladi so vseeno vztrajali pod odrom, našli pa so se tudi taki, ki so se z veseljem metali po lužah in blatu.

Ritmično-duhovno glasbo, ob kateri so se zbirali zjutraj, je za konec zamenjala bolj znana in razširjena rockglasba in dogodek se je sklenil v ozračju, polnem energije, mnogi mladi pa si ob razhajanju obljubljajo, da se znova vidijo prihodnje leto. Vsi skupaj z organizatorji pa si želijo morda le lepšega vremena.