Foto:
Foto:

Po izjavah udeležencev se približujejo stališča glede odškodnin in revizij dodeljenih stalnih prebivališč, kot kaže, pa je odprto vprašanje priznanja stalnega prebivališča za nazaj. Dogovorili so se, da o odprtih vprašanjih ne bodo obveščali javnosti.

Ponovno se bodo sešli v ponedeljek, ko naj bi po posvetih s pravnimi strokovnjaki že imeli odgovore, kako vse urediti in ali bodo sprejeli zahtevo koalicije Slovenija, da uberejo pot prek ustavnega zakona.

V opozicijski koaliciji Slovenija vztrajajo, da bi bilo treba vprašanje izbrisanih urejati z ustavnim zakonom. Tega vladna stran ne izključuje, vendar meni, da je treba najprej doseči soglasje o vsebini. Obe strani sta po včerajšnjem srečanju za zaprtimi vrati zbližali nekatera stališča, vendar ključna težava ostaja vprašanje retroaktivnosti, torej podeljevanja stalnega bivališča izbrisanim za nazaj.

Opozorila komisarja za človekove pravice
Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Alvaro Gil-Robles je v pismu varuhu človekovih pravic poudaril, da je treba vprašanje izbrisanih rešiti takoj. Po Gil-Roblesovem mnenju ga je treba rešiti tako, kot je določilo ustavno sodišče, spoštovati pa bo treba tudi odločbo ustavnega sodišča o referendumu. Gil-Robles pravi še, da denar ni pravo merilo za spoštovanje človekovih pravic in da uživanje človekovih pravic ne more biti odvisno od referendumskega izida. Dodaja še, da je treba vprašanje dokončno rešiti, da bi se s tem izognili povečevanju rasističnih in ksenofobičnih čustev.

Koalicija Slovenija: Komisar Gil-Robles ima prav
Koalicija Slovenija se strinja z ugotovitvijo komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Alvara Gil-Roblesa, da je treba problem izbrisanih dokončno rešiti. Ob tem v koaliciji Slovenija ugotavljajo, da prav način, ki ga ponuja ustavno sodišče in zakon o izbrisanih, predstavlja nevarnost razpihovanja nestrpnosti, saj med drugim predvideva nekritično podeljevanje tudi neutemeljenih pravic za nazaj z možnostjo neomejenih odškodnin. V koaliciji Slovenija zahtevajo, da Hanžek slovensko javnost in DZ obvešča o informacijah, ki jih posreduje izven države, ter da je pri tem objektiven.