Foto: BoBo
Foto: BoBo

O besedilu sporazuma so v soboto odločali širša klavzura SD-ja, svet Levice ter izvršni odbor in svet LMŠ-ja. Svet SAB-a je to storil že v torek, takoj po tem, ko so voditelji teh štirih opozicijskih strank besedilo sporazuma parafirali. Podpisali pa ga bodo, kot je pričakovati, prihodnji teden.

Vsebine sporazuma opozicijski partnerji sicer še ne razkrivajo, kot so sporočili iz LMŠ-ja, bodo podrobnosti predstavljene ob podpisu v prihodnjem tednu. K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS-a in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah.

Fajon: Slovenija hoče spremembe

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je povedala, da so na širši klavzuri sklenili, da z opozicijskimi strankami sklenejo politični sporazum o sodelovanju, in se dogovorili, da čez dva tedna predstavijo osnutek svojega programa. O programu bodo v prihodnjih mesecih razpravljali s strokovnjaki, civilno družbo, sindikati in gospodarstvom.

"Slovenija hoče spremembe. Da bi to dosegli, vas prosim za podporo. Zdaj je priložnost za nov začetek. Prepričana sem, da lahko SD skupaj s partnerji v opoziciji in vsemi ljudmi, ki hočete spremembe, zmagamo," je dejala.

Poudarila je tudi, da ne obljublja hitrih, čudežnih sprememb, saj te ne obstajajo. "Ne pristajam na raven vedenja, ki razkraja družbeno povezanost. Ne sodim in ne zavračam vnaprej," je še povedala.

Zelena luč za povolilno sodelovanje dela opozicije

Soglasna podpora tudi v Levici

Sporazum je soglasno potrdil tudi svet Levice. Koordinator Levice Luka Mesec je ob tem dejal, da je "sporazum temeljni kamen za postavitev vlade, ki bo morala popeljati državo iz kaosa, v katerem smo se znašli zaradi razdiralnih, protidemokratičnih in skrajno desnih politik vlade Janeza Janše, ter odločno začrtati družbene spremembe v smeri utrjevanja demokracije, razogljičenja in zelene preobrazbe ter ekonomske in socialne pravičnosti".

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič, ki sodi v skupino nepovezanih poslancev, po poročanju TV Slovenija z vsebino sporazuma o povolilnem sodelovanju ni seznanjen, vendar to pričakuje z zmernim optimizmom. V času delitev pa je po njegovem mnenju vsakršno povezovanje, ki prinese nekaj novega v politični prostor, dobrodošlo.

"Mislim, da je že velik korak to, da so se stranke pripravljene pogovarjati na ta način, da sklenejo tudi nekakšen sporazum. Nismo seznanjeni s samo vsebino, moram pa reči, da na dnevni bazi dobro sodelujemo z opozicijskimi strankami in se tudi dogovarjamo o posameznih zakonih, ki so na dnevnem redu v državnem zboru," je dejal Zorčič.