Pahor bo spregovoril tudi o politični krizi v državi. Foto: BoBo
Pahor bo spregovoril tudi o politični krizi v državi. Foto: BoBo
Koalicija
Pred natanko letom dni so koalicijske stranke podpisale koalicijsko pogodbo. Gregor Virant se je ob odstopu iz koalicije skliceval tudi na njeno vsebino. Foto: MMC RTV SLO

Kljub odhodu Državljanske liste iz koalicije in posledičnega odhoda dveh njenih ministrov, Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča, iz vlade, je predsednik vlade Janez Janša v četrtek zavrnil možnost svojega odstopa ali sproženja glasovanja o zaupnici. Vztraja, da ima vlada še vedno polna pooblastila, češ da "slovenska ustava ne pozna termina manjšinska vlada".

Predsednik države Borut Pahor se bo na trenutno politično krizo odzval ob 14.00 na novinarski konferenci. V živo jo boste lahko spremljali na TV Slovenija 3 in na MMC-ju.

Tako bo Janša skušal vztrajati, dokler ne pride, kot je dejal, do konstruktivne nezaupnice ali sprememb volilnega sistema, ki bi jim lahko sledile predčasne volitve. "Prav ta sistem je vsebinski razlog, da se po letu po predčasnih volitvah znova pogovarjamo o predčasnih volitvah," je včeraj svoje stališče pojasnjeval Janša.

Janševo vztrajanje na položaju kljub razpadu koalicije pomeni, da so na potezi ostale parlamentarne stranke. Edina, ki napoveduje, da bo ostala v koaliciji s SDS-jem, je NSi. Iz koalicije bo po koncu februarske seje očitno izstopil tudi SLS, konec februarja pa bodo odstopili tudi ministri in državni sekretarji DeSUS-a. DeSUS-ov državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Ljubo Jasnič je s tega mesta odstopil že v sredo.

V opoziciji sta mnenji različni. Medtem ko v PS-ju pod vodstvom Alenke Bratušek predlagajo nekakšno projektno vladi, ki bi izpeljala nujno potrebne projekte, čemur bi sledil dogovor o predčasnih volitvah, si v SD-ju po besedah predsednika stranke Igorja Lukšiča volitev želijo čim prej.

Koalicije natanko po letu dni od podpisa pogodbe ni več
Mineva natanko leto, odkar so SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi podpisali koalicijsko pogodbo. Takrat je Janša dejal, je to "protikrizna koalicija razuma, ki se ne obremenjuje z ideološkimi oznakami". Ideološka vprašanja so se kljub temu odpirala, kar je povzročilo manjše napetosti med največjo vladno stranko in DL-jem, ki so vrhunec dosegle z objavo poročilo protikorupcijske komisije, ki Janši očita kršitev protikorupcijske zakonodaje.