Stres je poudaril, da so z islamsko skupnostjo dosegli veliko soglasje. Foto: MMC RTV SLO
Stres je poudaril, da so z islamsko skupnostjo dosegli veliko soglasje. Foto: MMC RTV SLO

Za zibelko družine sta potrebna moški in ženska. To ni zgolj biološko dejstvo. Izjeme vedno so, vendar te potrjujejo pravilo.

Nadškof Anton Stres
Nedžad Grabus
"Družina je ena temeljnih vrednot tako krščanstva kot islama in jo je kot tako treba spoštovati," poudarja mufti Nedžad Grabus. Foto: MMC RTV SLO

Nikoli ne bomo vsi zadovoljni. Ampak se moramo zavedati, da so to vprašanja, ki bodo vplivala na prihodnje generacije.

Mufti Nedžad Grabus
Predlog Družinskega zakonika
Obravnava predlagane družinske zakonodaje je sprožila številne odzive civilne družbe. Foto: MMC RTV SLO
Stres in Grabus enotno o družini
"Katoličani in muslimani visoko cenimo zakonsko in družinsko življenje"

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres ter ljubljanski mufti in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nedžad Grabus sta na današnji novinarski konferenci podpisala izjavo Zakonska zveza in družina – stebra družbenega in verskega življenja.

"V času, ko se sprejema zakonodaja, ki celostno spreminja pomen zakonske zveze in družine, obe verski skupnosti odgovorne v državi pozivata, da pravno zaščitijo zakonsko zvezo in družino kot skupnost moškega, ženske in otrok," poudarjata Cerkev in islamska skupnost.

"Izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi neprimerno"
"Globoko smo prepričani, da sta izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi in posvojitev otrok v takšne skupnosti neprimerna, ker ne zagotavljata bistvene in nezamenljive vloge očeta in matere v družinskem življenju, kar pa je ključnega pomena za skladen osebnostni razvoj zakoncev in otrok," pojasnjujejo v obeh verskih skupnostih.

"Katoličani in muslimani visoko cenimo zakonsko in družinsko življenje, zato se zavzemamo za pravico vsakega otroka do družinskega življenja v skupnosti očeta in matere. Družina je osnovna celica družbe, v kateri na poseben način domujejo vrednote, kot so ljubezen in življenje, spoštovanje drug drugega, solidarnost ter gostoljubje. Člani katoliške in islamske skupnosti v Sloveniji smo poklicani, da se v javnosti zavzemamo za zaščito zakonskega in družinskega življenja, pomagamo družinam v težavah kot tudi, da podpiramo pravico staršev, da otroke vzgajajo v skladu s svojim moralnim ter verskim prepričanjem," še piše v skupni izjavi.

Stres: Izjava izraža prijateljstvo in soglasje
Ob podpisu skupne izjave je Stres poudaril, da sta Katoliška cerkev in islamska skupnost ugotovili, da sta dosegli veliko soglasje. "To izraža prijateljstvo in soglasje tam, kjer je to potrebno. Zakonska zveza, kot smo jo pojmovali do zdaj, je tako temeljna vrednota, da presega okvire posameznih verstev," je dejal nadškof in dodal, da je skupna izjava poziv tistim, ki sprejemajo zakonodajo, "naj upoštevajo to široko soglasje, ki ni uperjeno proti nikomur, pač pa izraz, da bi družina, kot se je uveljavila, ohranila svojo edinstveno vlogo in bi imela še vnaprej zajamčeno to vlogo".

Mufti Grabus je povedal, da ceni nadškofa Stresa, ki je večkrat govoril o pomenu družine v širši evropski družbi. "V islamski skupnosti razumemo vlogo družine. Zavedamo se, da se več pozornosti posveča izobraževanju kot vzgoji v današnji družbi. Pri vzgoji pa družina igra ključno vlogo," je pojasnil mufti. Po njegovih besedah se morajo za sistemske rešitve boriti z močjo argumentov. "Družina je ena temeljnih vrednot tako krščanstva kot islama in jo je kot tako treba spoštovati," poudarja mufti.

Grabus: Vprašanja bodo vplivala na prihodnje generacije
Na vprašanje, zakaj skupnost dveh moških in otrok ali dveh žensk in otrok ni družina in zakaj ne more biti družina, je Stres odgovoril, da sta za "zibelko družine potrebna moški in ženska". "To ni zgolj biološko dejstvo. Izjeme vedno so, vendar te potrjujejo pravilo," je prepričan Stres. "Zakaj bi z neko zakonodajo spodbujali okoliščine, ki niso optimalne? Hudo mi je, da je veliko primerov, ko ideal ni dosežen. A zato ne smemo ideala uničevati, ampak ravno nasprotno, zagotoviti, da bodo otroci lahko uživali v družini z očetom in materjo," je še dejal.

Mufti je dodal, da funkcija družine ni le reprodukcija, ampak tudi vzgoja mladine. Zato je po njegovem mnenju treba razlikovati med partnerskim odnosom in družino kot tako. "Menimo, da je treba tradicionalno družino ohraniti," pravi Grabus. "Nikoli ne bomo vsi zadovoljni. Ampak se moramo zavedati, da so to vprašanja, ki bodo vplivala na prihodnje generacije. Zato je ta zakonik pomemben tudi za nas v islamski skupnosti," je pojasnil.

"Zakonodaja je tudi nosilka vrednot"
Na vprašanje o posvojitvah otrok istospolnih partnerjev, ki so biološki starši, je Stres dejal: "Vedno navajate mejne primere in vedno pridemo do istega. Tisto, za kar gre tukaj, je, ali bomo z zakonodajo naši družbi dali vedeti, da je družina, zgrajena na zakonski zvezi moža, žene in otrok, tisto, kar je zaželeno. Ali pa bomo rekli, po domače, saj je vse 'glih'. Ne smemo reči, da je vseeno. Zakonodaja ni samo neka regulacija, ampak tudi nosilka vrednot. To bi bila lahko tudi za prihodnost naroda, če hočete, katastrofa."

Grabus je na vprašanje, ali je islamska skupnost pripravljena podpisati peticijo za pravice otrok, odgovoril, da bodo razmislili tudi o tem. Na novinarsko vprašanje, ali so k podpisu skupne izjave povabili tudi pravoslavce in evangeličane, je Stres pojasnil, da so želeli v prvi vrsti izpostaviti konsenz med obema različnima verskima skupnostima, poleg tega pa je islamska skupnost zdaj že druga največja v Sloveniji.

Stres se je odzval na vprašanje, ali je državni vrh vabljen na 20. slovesnost v Kočevskem rogu: "Na slovesnost nikoli nismo vabili, je pa seveda vedno možnost, da se državniki udeležijo - kot vsake cerkvene." "Resda je predsednik Türk v zasebnem pismu namignil, da bi šlo pri 20-letnici za priložnost, o kateri bi veljalo razmisliti, vendar ta namig za zdaj ostaja nerealiziran. Me pa preseneča, da je osebno pismo prišlo v javnost po enem letu," je pojasnil. "Res je, kar je povedal Janez Gril, da nam je ob evharističnem kongresu enostavno zmanjkalo časa, da bi tudi to drugače zasnovali. Tudi spravna maša je bila zato prestavljena na julij," dodaja Stres.

Za zibelko družine sta potrebna moški in ženska. To ni zgolj biološko dejstvo. Izjeme vedno so, vendar te potrjujejo pravilo.

Nadškof Anton Stres

Nikoli ne bomo vsi zadovoljni. Ampak se moramo zavedati, da so to vprašanja, ki bodo vplivala na prihodnje generacije.

Mufti Nedžad Grabus
Stres in Grabus enotno o družini
"Katoličani in muslimani visoko cenimo zakonsko in družinsko življenje"