Stres in Turnšek sta lani odšla po pozivu Vatikana. Foto: BoBo
Stres in Turnšek sta lani odšla po pozivu Vatikana. Foto: BoBo

Stres je zadnje leto preživel v več mestih v Franciji, kjer je nekoč tudi študiral, Turnšek pa je bil v samostanu v Stični. Čas, ki sta ga morala preživeti zunaj nadškofij, se je sicer uradno iztekel konec julija. Z mest nadškofov sta morala odstopiti zaradi finančnega poloma v mariborski nadškofiji, po odstopu pa sta se v skladu s cerkveno prakso za eno leto umaknila iz svojih nadškofij, da se zadeve pomirijo.

Stres naj bi se posvetil filozofiji
Stresovo vrnitev so neuradno potrdili krogi blizu Slovenske škofovske konference. Ljubljanska skupnost lazaristov, v življenje katere je bil v preteklosti vključen Stres, pojasnil ni želela dajati.

V prihodnje naj bi se posvečal filozofiji, ki jo je predaval, preden je postal ljubljanski nadškof. Vključil naj bi se v delo in življenje ene izmed skupnosti lazaristov, ki v Sloveniji delujejo v Ljubljani, Celju, Šentjakobu pri Ljubljani in Mirenskem gradu.

Turnšek trenutno vodi duhovne vaje
Turnškovo vrnitev v mariborsko nadškofijo je potrdil njen generalni vikar Janez Lesnika. Dejal je, da se Turnšek še ni odločil, kaj bo počel v prihodnje, "bo pa zagotovo ostal na ozemlju nadškofije". "Trenutno vodi različne duhovne vaje in je precej zaposlen," dodaja.

Člana SŠK-ja nista več
Že pred časom je predstavnik SŠK-ja Tadej Strehovec pojasnil, da je uradni naziv Stresa in Turnška upokojeni nadškof. Nihče od njiju sicer ne bo član SŠK-ja, ju bodo pa lahko krajevni škofi po potrebi vključili v delo škofij. Kraj, kjer bosta živela, lahko izbirata sama, prav tako, s čim se bosta ukvarjala.