Kdo ju bo zamenjal? Foto: BoBo
Kdo ju bo zamenjal? Foto: BoBo
Novih nadškofov Slovenija še nima

Pred slabimi devetimi meseci je slovensko Cerkev pretresel odstop Turnška in Stresa. Ukaz po odstopih je prišel z vrha Vatikana, razlog zanju pa je bilo finančno uničenje mariborske nadškofije, ki so jo potopile akrobacije cerkvenih ekonomov. Vodenje škofij sta takrat prevzela apostolska administratorja, mnogi znotraj in zunaj Cerkve pa so upali, da bi nova nadškofa dobili do velike noči, a na nanju še vedno čakajo.
Od odstavitve nadškofov pa skoraj ni minil teden, ko se v javnosti ne bi pojavilo kakšno ime mogočih naslednikov. Najpogosteje se omenjajo: Štefan Kožuh generalni vikar reda kapucinov, ki trenutno živi v Rimu, Miran Špelič, profesor na teološki fakulteti v Ljubljani, Stane Zore, provincial frančiškanov v Sloveniji, viški župnik Marjan Čuden, nadškof Ivan Jurkovič, ki je od leta 2011 nuncij v Rusiji, salezijanec in beograjski nadškof Stane Hočevar, Maksimiljan Matjaž, profesor na teološki fakulteti, vojaški vikar Jože Plut, frančiškan Pavle Jakop, jezuit Vilijem Lovše, klaretinec Branko Cestnik in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.
Za zdaj le ugibanja, kdo je na seznamu
A ta in še nekatera druga imena so zgolj ugibanja, edino res gotovo dejstvo je, da je Juliusz Janusz, apostolski nuncij v Sloveniji, ki papežu predlaga kandidate za nadškofe, v Vatikan že poslal seznama s po tremi kandidati za ljubljansko in mariborsko nadškofijo. Dejstvo pa je tudi, da je papežu Frančišku v zadnjih mesecih svoje želje glede nadškofov sporočilo kar nekaj ljudi.
Tudi kardinal Rode, kot je povedal v pogovoru z RTV-jevo dopisnico Mojco Širok pred nekaj tedni. "Moram pa priznati, da sem te dni papežu Frančišku rekel: Dajte, pospešite. V Sloveniji je veliko nemira, veliko pričakovanja, ne odlašajte predolgo. In mi je rekel, da bo kardinalu Ouelletu rekel, naj pospešijo. Upajmo torej, da ne bo treba predolgo čakati," je dejal Rode.

Iz Vatikana vsak dan sporočajo imenovanja novih škofov in nadškofov po svetu. Nekje čakajo nanje nekaj tednov, drugje nekaj let. Vatikanu se pri tem gotovo ne mudi.

Novih nadškofov Slovenija še nima