Otrok ni pravica katerega koli posameznika, ampak je dar, sad ljubezni med možem in ženo. Otrok potrebuje očeta in mater – ima pravico do očeta in matere, kar mu je obenem tudi v največjo korist, so prepričani v Civilni iniciativi za družino in otrokove pravice. Foto: EPA
Otrok ni pravica katerega koli posameznika, ampak je dar, sad ljubezni med možem in ženo. Otrok potrebuje očeta in mater – ima pravico do očeta in matere, kar mu je obenem tudi v največjo korist, so prepričani v Civilni iniciativi za družino in otrokove pravice. Foto: EPA

O posvojitvah, ki jih nasprotniki družinskega zakonika tako poudarjajo, bodo po novem odločala sodišča. In sodišče bo v vsakem konkretnem primeru tehtalo in presojalo, kdo je za konkretnega otroka najbolj ustrezen posvojitelj.

Odziv ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na pismo civilne iniciative za družino in otrokove pravice.
Roman Kuhar
Kuhar poudarja, da noben otrok ne sme biti diskriminiran zaradi nikakršnega vzroka, niti zaradi spolne usmerjenosti staršev. Foto: RTV SLO
Družina
Predlog novega družinskega zakonika pomeni uresničitev dolgoletnih prizadevanj gejevske in lezbične skupnosti, je pred časom za MMC dejal vodja centra Legebitra Simon Maljevec. Novi zakon bi po njegovih besedah izenačil pravice in dolžnosti istospolnih in raznospolnih partnerjev ter zaščitil pravice otrok v istospolnih družinah. Foto: EPA
Aleš Primc
Kot za MMC pojasnil Aleš Primc, so podpisi namenjeni podpori pravicam otrok, kar posledično pomeni nasprotovanje predlogu družinskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO

Stres je na posvetu o družinskem zakoniku, ki ga je pripravila Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, izpostavil namen komisije, da se pridruži vsem, ki razmišljajo podobno in jih skrbi prihodnost, ki bi bila črna, če bi bil predlagani družinski zakonik sprejet.

Podpredsednik državnega zbora France Cukjati je opozoril, da je bistvo zakonske zveze v osnovanju družine, poudarjena pa je usmerjenost v otroka. Predlog družinskega zakonika pa kot cilja ne izpostavlja več otroka, pač pa medsebojno razmerje, otrok pa je le še sredstvo. Predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše je dobil vtis, da gre pri predlogu družinskega zakonika za vrsto provokacije, saj so predlagatelji izbrali rešitve, ki povzročajo delitve. Tudi islamska skupnost v Sloveniji si bo prizadevala za ohranitev družine, saj je družina v islamu sveta, je dejal njen tajnik Nevzet Porić.

Pred posvetom je imel predavanje tudi psiholog Bogdan Žorž, ki je dejal, da predlagani zakonik razume kot napad na slovenski narod. "Če se zlomi družina, se zlomi človeštvo. Zaradi zloma slovenske družine se človeštvo ne bo zlomilo, se pa zlomi narod," je dejal.

Civilna iniciativa zbrala 15.000 podpisov, Kuhar Primcu očita populizem
Civilna iniciativa za družino in otrokove pravice, ki ne podpira družinskega zakonika, je zbrala več kot 15.000 podpisov, to pa Romana Kuharja z Mirovnega inštituta ne preseneča. Kuhar je za MMC dejal, da je bilo urejanje področja družine vedno prostor ideoloških spopadov, zato ga ne preseneča, da se je Civilna iniciativa, ki jo vodi Aleš Primc, lotila družinskega zakonika. "Diskurz, ki ga uporabljajo, je učinkovit v smislu populizma," nam je povedal.

Podpise so po besedah vodje iniciative Aleša Primca zbirali na "vse mogoče načine, tudi prek svetovnega spleta". Za MMC je pojasnil, da so podpisi namenjeni podpori pravicam otrok, to pa pomeni nasprotovanje predlogu družinskega zakonika, glede česar so v iniciativi na vlado naslovili odprto pismo s pozivom, naj predloga ne podpre.

"Noben otrok ne sme biti diskriminiran"
Predlog družinskega zakonika, za katerega je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v ponedeljek napovedalo, da ga bo vladi poslalo v nespremenjeni obliki, po mnenju Civilne iniciative za družino in otrokove pravice nasprotuje naravi in temeljni otrokovi pravici. Ob tem je Kuhar spomnil na drugo plat zgodbe. Dejal je, da mu v vseh razpravah o družinskem zakoniku nihče od nasprotnikov tega, da istospolni pari posvojijo otroke, ni odgovoril na vprašanje, kaj narediti s tistimi otroki, ki že zdaj živijo v istospolno usmerjenih družinah. "Noben otrok ne sme biti diskriminiran zaradi nikakršnega vzroka, niti zaradi spolne usmerjenosti staršev".

Ministrstvo namreč ni upoštevalo pripomb nasprotnikov družinskega zakonika, ki so zahtevali umik predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi in istospolnim partnerjem daje možnost posvojitve otrok. Poleg tega zakonik ohranja tudi prepoved telesnega kaznovanja otrok, dodaja pa še prepoved psihičnega nasilja. V vladno obravnavo naj bi zakonik sicer prišel še ta mesec, Kuhar pa je spomnil, da je ministrstvo že napovedalo, da bi, če bi se zbralo dovolj podpisov za referendum, zakonik najprej dalo v ustavno presojo. Poudaril je, da se danes še vedno ne razume osnovnega mehanizma demokracije - varstva človekovih pravic, sploh manjšine. Meni, da mora demokracija zaščititi prav manjšine, saj bi sicer lahko večina vedno preglasovala manjšine.

Ministrstvo: raziskava pokazala, da se otroci v istospolnih družinah enako dobro razvijajo kot v drugih družinah
Na odprto pismo civilne iniciative za družino in otrokove pravice se je odzvalo tudi ministrstvo za delo. Zapisali so, da so med javno razpravo prejeli 240 različnih pripomb, predlogov, mnenj posameznikov, inštitucij, nevladnih organizacij, civilne družbe in političnih strank. Strokovnih študij oziroma raziskav, ki bi dokazovale, da življenje v istospolni skupnosti negativno vpliva na otrokov razvoj, med javno razpravo niso prejeli, so znova poudarili na ministrstvu.

Poudarili so še, da predlog družinskega zakonika v celoti ohranja nedotaknjeno tradicionalno zakonsko zvezo med moškim in žensko z vsemi pravicami in dolžnostmi in v ničemer ne zmanjšuje pomena tradicionalnih družinskih oblik. Posamezni ukrepi, kot je odprava administrativnih ovir, celo skušajo spodbuditi tradicionalne družinske oblike in jih narediti privlačnejše tudi za mlade.

"S predlogom družinskega zakonika ne želimo ustvarjati ali spodbujati nastajanja novih oblik družin, temveč le sledimo načelu svobodne izbire posameznika ter družbeni realnosti, v kateri različne oblike družin že obstajajo," še poudarjajo na ministrstvu.

Rezultati študije nemškega ministrstva za pravosodje, ki je zajela 693 istospolnih partnerskih zvez, so pokazali, da se otroci in mladostniki v istospolnih družinah enako dobro razvijajo kot otroci v drugih oblikah družin, opozarja ministrstvo.

Na Facebooku imajo svojo skupino tudi zagovorniki zakonika. Skupina, ki jo je ustanovil aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič, ima skoraj 5.000 članov, pod peticijo Za vse družine pa se je podpisalo več kot 1.300 zagovornikov predloga družinskega zakonika. Blažič bo tudi gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Z njim boste lahko klepetali v petek, 4. 12., ob 15.00. Vabljeni!

"Zakonik ne izpolnjuje temeljnih pogojev"
Po mnenju iniciative družinska zakonodaja tako ne izpolnjuje dveh temeljnih pogojev - varovanja koristi otrok in vzpostavljanja pravnega okvira družinskih razmerij, ki bo zagotavljal dolgoročno preživetje družbe.

"Navidezne strokovne podlage za pripravo zakona, ki so razvidne iz obrazložitev k zakonu, večinoma temeljijo na interesih ozke družbene skupine, ki jih zastopajo organizacije istospolno usmerjenih v naši državi, in bolj kot kar koli drugega odražajo aktivizem njihovih avtorjev," so prepričani v inciativi in naprotujejo izjavam državne sekretarke na ministrstvu za delo Anje Kopač Mrak, češ da med pripombami ministrstvo ni prejelo "nikakršnih strokovno utemeljenih predlogov" glede nasprotovanja izenačitvi zakonske zveze in istospolnih zvez. Njeno ravnanje označujejo za "laganje".

"Pripombe naj se pokažejo javnosti"
Tako člani iniciative od ministrstva pričakujejo, da bo javnosti omogočilo vpogled v več kot 240 pripomb, "če pa se bo izkazalo, da je državna sekretarka s svojimi neprimernimi izjavami okrnila ugled vlade ter žalila osebno in strokovno integriteto ljudi ter strokovno kompetentnost oseb in inštitucij, ki so med javno razpravo poslale svoje pripombe, od vlade pričakujemo, da jo bo zamenjala na položaju".

Po mnenju iniciative je namreč nasprotovanje javnosti in strokovnjakov predlogu družinskega zakonika veliko, pri čemer se sklicujejo na ankete javnega mnenja in javno predstavitev mnenj v DZ-ju 12. oktobra. V odprtem pismu še pojasnjujejo, da je pravna ureditev istospolnih skupnosti pravnosistemsko dobro urejena z zakonom o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

O posvojitvah, ki jih nasprotniki družinskega zakonika tako poudarjajo, bodo po novem odločala sodišča. In sodišče bo v vsakem konkretnem primeru tehtalo in presojalo, kdo je za konkretnega otroka najbolj ustrezen posvojitelj.

Odziv ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na pismo civilne iniciative za družino in otrokove pravice.