Stres opozarja, da vsako obdobje pozna nove grožnje in nevarnosti. Foto: RTV SLO
Stres opozarja, da vsako obdobje pozna nove grožnje in nevarnosti. Foto: RTV SLO

Toda s tem še nismo dosegli končnega cilja, meni ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Opozarja, da vsako obdobje pozna nove grožnje in nevarnosti. "Zato obhajamo naš praznik samostojnosti in enotnosti, da bi v tem predbožičnem času, ko nam je Emanuel - Bog z nami še posebno blizu, zajeli novega poguma in novih spodbud, ki jih v zdajšnjih okoliščinah še posebej potrebujemo," je dejal.

Danes mineva 21 let od izvedbe plebiscita, na katerem se je prepričljiva večina volivcev odločila za samostojno Slovenijo, izide pa so razglasili tri dni pozneje. Plebiscit leta 1990 je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja ter so aprila tega leta privedle do prvih povojnih demokratičnih in večstrankarskih volitev.

Legitimacijo odločitve politike za samostojno Slovenijo je dal prav izid plebiscita. Na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev.