Virant: Čeprav imamo o marsičem različna mnenja, moramo biti pri nekaterih stvareh, zlasti pri prizadevanju za blaginjo naših državljank in državljanov, složni in enotni. Za slogo je treba včasih postaviti v ozadje lastni interes, pozabiti na kako zamero, biti strpen in velikodušen in se čim večkrat vprašati – kot je dejal John Fitzgerald Kennedy – ne le, kaj lahko domovina stori za nas, temveč tudi, kaj lahko mi storimo zanjo.
Virant: Čeprav imamo o marsičem različna mnenja, moramo biti pri nekaterih stvareh, zlasti pri prizadevanju za blaginjo naših državljank in državljanov, složni in enotni. Za slogo je treba včasih postaviti v ozadje lastni interes, pozabiti na kako zamero, biti strpen in velikodušen in se čim večkrat vprašati – kot je dejal John Fitzgerald Kennedy – ne le, kaj lahko domovina stori za nas, temveč tudi, kaj lahko mi storimo zanjo." Foto: BoBo

Danes je v slovenski družbi res veliko apatije in pesimizma, vendar je še vedno veliko zadovoljnih in optimističnih ljudi. Potrudimo se, da optimizem in zadovoljstvo prevladata. Verjemimo vase in v svoje sposobnosti, saj smo jih že velikokrat v preteklosti dokazali. Verjemimo in zaupajmo tudi v svojo državo in njene institucije. Hkrati pa bodimo do njih kritični in zahtevajmo, da se stalno izboljšujejo. Kot državljani se zavedajmo, da imamo pravico od države in njenih institucij zahtevati, da nam služijo kot kakovosten in učinkovit servis.

Gregor Virant
Slavnostna seja v DZ-ju
Slavnostne seje so se udeležili predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Borut Pahor, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša Foto: BoBo
Gregor Virant
"Metanje puške v koruzo ne pride v poštev," je odločen predsednik DZ-ja. Sanj o tem, da lahko postanemo ena najuspešnejših evropskih držav "kljub nekajletni stagnaciji", ne smemo opustiti, je opozoril Virant Foto: BoBo
Slavnostna seja DZ-ja
Trije predsedniki so v dvorano prišli skupaj. Foto: BoBo

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je bil slavnostni govornik na slavnostni seji slovenskega parlamenta ob prazniku dneva samostojnosti in enotnosti.

"Leta 1991 smo bili enotni kot nikoli prej in pozneje v zgodovini," je zatrdil in dodal: " Imeli smo jasno predstavo o ciljih skupnosti. Želeli smo si svojo lastno državo, demokratično republiko, ki bo zagotavljala temeljne človekove pravice in svoboščine. Temelje za takšno državo smo si postavili z novo ustavo, ki jo je prav na današnji dan pred 20 leti sprejela takratna Skupščina Republike Slovenije."

"Izjemna pot"
Virant je izpostavil, da je Slovenija v dobrih dvajsetih letih prehodila izjemno pot. "Demokratizirali smo družbo, si zgradili samostojno državo, vstopili v Evropsko unijo, prevzeli skupno evropsko valuto, vstopili v schengenski prostor svobodnega gibanja, v letu 2008 pa kot prva izmed novih članic uspešno predsedovali Evropskemu svetu. Malo primerov za tako strm vzpon bi lahko našli v svetu in na te uspehe smo lahko upravičeno ponosni," je pojasnil.

Po njegovih besedah se je ob tem slovensko gospodarstvo uspešno razvijalo, vzpenjali smo se na svetovnih lestvicah konkurenčnosti in kakovosti življenja. Ob tem je dodal: "Kot pravi stara modrost, nič ni tako staro kot včerajšnji uspeh. Uspešne organizacije ne spijo na lovorikah, temveč se vsak dan sprašujejo, kje je še prostor za izboljšave, in ta prostor učinkovito izkoriščajo, da bi se stalno izboljševale in dosegle odličnost." Po Virantovih besedah mora to veljati tudi za državo in njene institucije.

Virant je prepričan, da smo v zadnjih letih znova začeli nabirati razvojni zaostanek. V zaostrenih okoliščinah svetovne finančne in gospodarske krize, ki bi jih po njegovem mnenju lahko izkoristili kot priložnost za izboljšave, se Slovenija ni najbolje znašla. Zato po njegovih besedah dan samostojnosti in enotnosti za marsikoga ne bo tako prazničen, kot bi moral biti. "Stečaji, nelikvidnost podjetij, brezposelnost, socialne stiske in druge težave, ki nas pestijo, grenijo nasmeh ob prazniku," pojasnjuje.

"Ne smemo vreči puške v koruzo"
"Metanje puške v koruzo ne pride v poštev," je odločen predsednik DZ-ja. Sanj o tem, da lahko postanemo ena najuspešnejših evropskih držav "kljub nekajletni stagnaciji", ne smemo opustiti, je opozoril Virant in dodal, da je konstituiranje državnega zbora novega sklica treba razumeti kot priložnost za novo razvojno etapo, v kateri bomo odpravili svoje slabosti ter se znova začeli približevati vrhu.

"Začeli smo dobro," je dejal in dodal, da so s sprejetjem usklajenega intervencijskega zakona politiki in socialni partnerji po dolgem času pokazali, da znajo biti složni. S tem so po njegovem prepričanju dali mednarodnim finančnim trgom pozitiven signal, sebi pa prižgali žarek upanja na boljše čase. "Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, zato moramo v tem duhu vztrajati," je opozoril Virant.

"Ne smemo si delati iluzij"
Ob dnevu samostojnosti in enotnosti si ne smemo delati iluzij, da lahko o vseh vprašanjih vsi mislimo enako, meni Virant ter pojasni, da nimamo vsi enakih vrednot, interesov, pogleda na svet in življenjskega sloga. Takšna enotnost po njegovem mnenju tudi ni potrebna. "Bogastvo in lepota življenja v družbi sta prav v tem, da smo si v marsičem različni. Za prijetno sožitje v družbi je bistveno, da se te različnosti zavedamo in jo spoštujemo. Tudi kadar se ne strinjamo s sočlovekom, je prav, da mu pazljivo prisluhnemo in spoštujemo njegov pogled," je poudaril.

"Enakih mnenj ne bo"
"Tudi v politiki nikoli ne bomo imeli enakih mnenj o vseh vprašanjih," je poudaril predsednik državnega zbora v svojem govoru, ki meni, da je pomembno, da so politiki pri razpravi o političnih vprašanjih drug do drugega spoštljivi in strpni, da ne zaničujejo drugačnih mnenj, ampak da razpravljajo kulturno ter drug drugega prepričujejo z razumnimi in stvarnimi argumenti. "Nič ni narobe, če je politična debata včasih ostra, začinjena je lahko tudi s ščepcem čustev in strasti (navsezadnje, ali lahko katero koli delo dobro opravljaš brez strasti?). Vedno pa moramo pri tem imeti občutek za pravo mero in kulturo dialoga, v kateri zmaguje moč argumentov."

Čeprav imajo o marsičem različna mnenja, morajo biti pri nekaterih stvareh, zlasti pri prizadevanju za blaginjo državljank in državljanov, složni in enotni, je poudaril ter dodal, da je za slogo treba včasih postaviti v ozadje lastni interes, pozabiti na kakšno zamero, biti strpen in velikodušen in se čim večkrat vprašati, - "kot je dejal John Fitzgerald Kennedy - ne le, kaj lahko domovina stori za nas, temveč tudi, kaj lahko mi storimo zanjo", je pojasnil Virant.
"Poslanci morajo služiti ljudem"
Virant je na koncu opozoril tudi poslance, da so poklicani, da služijo "svojim ljudem," ki so jih izvolili na funkcijo. "Zaželimo si veliko modrosti in poguma, pa tudi kanček sreče bomo potrebovali v tem mandatu," je zatrdil ter poudaril, da današnji dan daje priložnost, da se spomnimo, "kakšno moč imamo v slogi in kaj vse smo bili sposobni doseči z enotnostjo".

"Razmišljajmo o tem ter si zaželimo čim več trenutkov sloge in enotnosti," je sklenil novoizvoljeni predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Slavnostne seje so se udeležili predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Borut Pahor, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ljubljanski metropolit Anton Stres, evropski komisar za okolje Janez Potočnik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan in številni drugi.

Danes je v slovenski družbi res veliko apatije in pesimizma, vendar je še vedno veliko zadovoljnih in optimističnih ljudi. Potrudimo se, da optimizem in zadovoljstvo prevladata. Verjemimo vase in v svoje sposobnosti, saj smo jih že velikokrat v preteklosti dokazali. Verjemimo in zaupajmo tudi v svojo državo in njene institucije. Hkrati pa bodimo do njih kritični in zahtevajmo, da se stalno izboljšujejo. Kot državljani se zavedajmo, da imamo pravico od države in njenih institucij zahtevati, da nam služijo kot kakovosten in učinkovit servis.

Gregor Virant