Stres pravi, da se vprašanja med Cerkvijo in državo rešujejo počasi, a da se. Foto: MMC RTV SLO
Stres pravi, da se vprašanja med Cerkvijo in državo rešujejo počasi, a da se. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev novimenovanih škofov

Ob odhodu Alojza Urana lje jubljanski nadškof in metropolit postal Anton Stres, ki je pred tem vodil mariborsko nadškofijo. Na to mesto je bil zdaj postavljen Anton Turnšek in tako vodenje murskosoboške škofije prepustil Petru Štumpfu.

Stres je med konferenco dejal, da se vprašanja med Cerkvijo in državo rešujejo počasi, a kljub temu urejajo, in izpostavil pastoralno delo v vojski in delovanje duhovnikov v bolnišnicah. "Smo člani EU-ja in zgledi sosednjih dežel nujno vplivajo tudi na to, da pri nas preraščamo nekatere navade iz preteklosti," je dejal.

"Manj ljubljansko" vodenje
Hkrati je Stres poudaril še, da Cerkev plačuje davke, tako kot jih vse druge nepridobitne organizacije, in omenil opustitev verske vzgoje v šolskih ustanovah. Nekaj besed je Stres namenil tudi vodenju ljubljanske nadškofije - dejal je, da bo to manj ljubljansko.

Na vprašanje o tem, ali bo nadaljeval delo tam, kjer ga je končal nekdanji nadškof Franc Rode, je odvrnil, da ima vsak človek svoj značaj, bistvenih ciljev pa škofi sploh ne morejo imeti različnih. "Moja prva skrb je kakovost vere v krščanskem občestvu. Ne počutim se kot kakšen vodja Cerkve v razmerju do države, saj to zame ni v ospredju, ampak je moja najpomembnejša naloga ugotoviti, kaj narediti, da bo v Cerkvi na Slovenskem in po svetu vera šla navzgor, in ne navzdol," je še dejal Stres.

Predstavitev novimenovanih škofov