Za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita je papež imenoval Antona Stresa. Foto: MMC RTV SLO
Za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita je papež imenoval Antona Stresa. Foto: MMC RTV SLO
Ali Uran odhaja?

Kot so še sporočili iz tiskovnega urada SŠK-ja, je dozdajšnji nadškof Alojz Uran "v posebnem pismu svetemu očetu podal odpoved službi, da ljubljanska nadškofija ne bi trpela zaradi njegovega slabega zdravja".

Za novega pomočnika mariborskega nadškofa in metropolita Franca Krambergerja je papež imenoval dozdajšnjega murskosoboškega škofa Marjana Turnška. Na Turnškovo mesto je imenovan Peter Štumpf.

Kot je znano, je petek v javnost pricurljala novica, da bo Uran po maši v cerkvi sv. Vida ob 15. obletnici Radia Ognjišče naznanil svoj odstop. Danes zjutraj pa so z omenjenega radia sporočili, da maše ne bo daroval nadškof Uran, ampak koprski pomožni škof Jurij Bizjak.

Uran je bil nadškof štiri leta
Uran je funkcijo nastopil 25. oktobra 2004, ko je zamenjal Franca Rodeta, ki je v Vatikanu prevzel mesto prefekta ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, nato pa postal še kardinal. Šesti ljubljanski nadškof in peti metropolit je bil od imenovanja zaradi zdravstvenih težav večkrat hospitaliziran. Nazadnje je bil v bolnišnici letošnjega 9. oktobra, ostal pa je teden dni. V tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije so sporočili, da so preiskave pokazale oslabelost srca.

Kdo je Anton Stres?
Novi ljubljanski nadškof in metropolit se je rodil 15. decembra 1942 v Donački Gori v župniji Rogatec. 1. oktobra 1974 je doktoriral iz teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 1984 pa še iz filozofije na Katoliškem inštitutu v Parizu z disertacijo z naslovom Pojem svobode pri Heglu in prevzem tega pojma pri Marxu. Leta 1972 je postal asistent na teološki fakulteti iz leti napredoval do predstojnika katedre za filozofijo. Med oktobrom 1999 in septembrom 2000 je bil tudi dekan teološke fakultete, v tem času pa je bil imenovan tudi za mariborskega pomožnega škofa, pozneje pa je najprej prevzel vodenje celjske škofije, nato pa mariborske nadškofije.

Čestitke iz Slovenije in Vatikana
Ob imenovanju je Stresu čestital predsednik države Danilo Türk, ki je v čestitki med drugim zapisal, da je imenovanje pomembno priznanje njegovemu dozdajšnjem delu in naporom, ki jih je vlagal v svoje poslanstvo. "Verjamem, da bomo nadaljevali ustvarjalen dialog med Cerkvijo in državo o vseh aktualnih vprašanjih življenja in delovanja vernikov v naši domovini," je zapisal predsednik Danilo Türk.

Predsednik republike je čestital tudi novoimenovanima nadškofu pomočniku
mariborskega nadškofa Marjanu Turnšku ter murskosoboškemu škofu ordinariju
Petru Štumpfu. V pismu Uranu pa je zapisal, da je z obžalovanjem sprejel novico o njegovem odstopu in še posebej o zdravstvenih razlogih za to. Dodal je, da se bo spominjal dobrega sodelovanja z njim.

Stresu je ob imenovanju za 35. ljubljanskega nadškofa čestital tudi slovenski premier Borut Pahor, ki je v čestitki izrazil najboljše želje za nadaljnje sodelovanje med državo in Katoliško cerkvijo v Sloveniji.

Ob novih imenovanjih je nadškofu in škofoma čestital tudi kardinal Franc Rode. V čestitki Stresu je zapisal, da kot njegov predhodnik ve, kolikšne naloge in kakšni izzivi ga čakajo, zato mu obljublja "svojo pomoč v molitvi in svojo bližino." Dodal je, da s Stresom Cerkev na Slovenskem vstopa v novo obdobje in naj bo to v znamenju nezlomljivega upanja, idejne jasnosti in krščanskega poguma. O svojem neposrednem nasledniku Uranu pa je dejal, da se je pet let z žarom svojega srca razdajal Božjemu ljudstvu in izgoreval za sveti Evangelij, kar je vplivalo tudi na njegovo zdravje.

Ali Uran odhaja?