Zgodbe o stricih iz ozadja naj bi bile po mnenju predsednika Türka zgolj namenjene diskreditaciji. Foto: BoBo
Zgodbe o stricih iz ozadja naj bi bile po mnenju predsednika Türka zgolj namenjene diskreditaciji. Foto: BoBo
Kučanovo pismo Pahorju

Aktualni predsednik republike in predsedniški kandidat Danilo Türk je ob robu srečanja s predstavniki društva Asociacija povedal, da ne verjame, da so zgodbe o stricih iz ozadja resnične. Tovrstne zgodbe po njegovem mnenju namreč služijo le za diskreditacijo nasprotnikov.

Türk je pojasnil, da pismo nekdanjega predsednika Milana Kučana predsedniškemu kandidatu Borutu Pahorju opozarja na problematiko iz prvega dela predsedniške volilne kampanje. Po Türkovi razlagi je bilo v njej veliko insinuacij, podtikanj in trditev, ki niso bile opremljene s konkretnimi imeni.

"Sam se zavzemam za polno transparentnost. Zato sem tudi za to, da se pove, kdo so ti strici iz ozadja, kje so delovali, kaj so naredili. Poštenost namreč zahteva, da se odkrito pove, kdo so strici iz ozadja in kaj točno počnejo," je povedal Türk in dodal, da "strici" po njegovem mnenju ne obstajajo.

Po Türkovih besedah je glede na njegove izkušnje v zadnjih petih letih, ko je bil na položaju predsednika republike, zgodba o stricih iz ozadja zamišljena kot ena izmed oblik diskreditacije. Je "kot mitologija, ki poskuša vse probleme družbe pojasniti z nekakšnimi ozadji", je dodal Türk, pri tem pa naj bi bile te zgodbe zgolj nekakšna teorija zarote.

Pahor še nič o "stricih" iz ozadja
Nekdanji predsednik Milan Kučan je sicer na predsedniškega kandidata Boruta Pahorja v nedeljo naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, da pove resnico o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili njegovo vlado, ker ni bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev.

Pahor je odgovoril, da se v predsedniško kampanjo ni podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjame in skuša pridobiti podporo večine ljudi.

Kučanovo pismo Pahorju