Ljubljanski protestniki na ponedeljkovih protestih niso ponovili petkove zgodbe - tokrat so bile policistom na Trgu republike namesto granitnih kock namenjene predvsem rožice. Je pa bilo zato toliko bolj vroče v Mariboru, saj so policisti pridržali kar 119 ljudi. Foto: BoBo
Ljubljanski protestniki na ponedeljkovih protestih niso ponovili petkove zgodbe - tokrat so bile policistom na Trgu republike namesto granitnih kock namenjene predvsem rožice. Je pa bilo zato toliko bolj vroče v Mariboru, saj so policisti pridržali kar 119 ljudi. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Minister Gorenak ocenjuje, da so policisti svoje zahtevno delo odgovorno in dobro opravili ter imajo za tako delo vso njegovo podporo. Foto: BoBo
Izpuščeni ljubljanski protestniki

Tožilstvo namreč za izgrednike, ki so v protestih v Ljubljani napadli in poškodovali policiste, ni predlagalo pripora, zato so jih v ponedeljek po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku izpustili. V PSS-ju zato protestirajo in od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zahtevajo uvedbo nadzora.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da konkretnega primera ne morejo komentirati, so pa z njim seznanjeni. Napovedali pa so, da bodo v okviru pristojnosti ocenili, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v tej zadevi.

Dodali so, da je poglavitna naloga tožilstva preganjanje storilcev kaznivih dejanj, torej tudi nasilnih. Pogoje, pod katerimi je mogoče odrediti pripor, pa zelo natančno določa zakon, pojasnjujejo.

Kot dodajajo, mora biti ob izkazani verjetnosti, da je oseba storila kaznivo dejanje, za odreditev pripora podan in z dokazi ustrezno prikazan razlog za pripor. Presojo, ali so v zadostni meri izkazane vse okoliščine, ki utemeljujejo in upravičujejo predlog za odreditev pripora, v vsakem posameznem primeru opravlja državni tožilec, ki mu je konkretna zadeva dodeljena v delo. Državni tožilec je pri tej presoji samostojen ter vezan zgolj na ustavo in zakon, so še zapisali.

Negativno presenečen tudi minister
Odločitev tožilstva, ki ni predlagalo pripora za izgrednike, ki so poškodovali policiste, pa je negativno presenetila tudi notranjega ministra Vinka Gorenaka. "Čas, ki ga živimo, in nasilje, ki se dogaja, je čas, ki zahteva zakonsko določeno, primerno, učinkovito in hitro ukrepanje vseh, ki lahko nasilje preprečijo, torej tudi tožilcev," meni.

Pridržane osebe so bile predtem že obravnavane za nasilna ravnanja, šlo je za načrtno in vnaprej pripravljeno nasilno delovanje, ki se lahko zaradi napovedanih protestnih shodov ponovi, zato obstaja zelo resna in konkretna nevarnost, da bodo te osebe spet napadle policiste, so sporočili z ministrstva.

"Policisti ne bodo nikoli razumeli, da se lahko tisti, ki ogrožajo njihova življenja z metanjem granitnih kock v njihove glave, nekaj ur po privedbi pred preiskovalne sodnike spet pojavijo pred njimi in svoje nasilje nad policisti nadaljujejo," so zapisali na ministrstvu, kjer dodajajo, da jih Gorenak popolnoma razume in policiste v celoti podpira, ocenjuje pa tudi, da so policisti svoje zahtevno delo odgovorno in dobro opravili ter imajo za tako delo vso njegovo podporo.

Izpuščeni ljubljanski protestniki