Marko Štrovs predlaga, naj stranka skliče kongres in na njem spremeni svoj statut. Foto: MMC RTV SLO
Marko Štrovs predlaga, naj stranka skliče kongres in na njem spremeni svoj statut. Foto: MMC RTV SLO

Marko Štrovs, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo in vidni član NSi-ja, je odborom stranke poslal pismo, v katerem predlaga, naj stranka skliče kongres, na njem spremeni svoj statut in se preimenuje nazaj v SKD. "SKD je uveljavljena in prepoznavna blagovna znamka, ki lahko stranko edina znova popelje na stara pota uspeha," meni Štrovs.

Marko Štrovs sicer pravi, da pismo ni bilo namenjeno javnosti, ampak interni razpravi v stranki. Prepričan je namreč, da stranka zaradi prevelike povezanosti in podrejanja SDS postaja čedalje bolj neprepoznavna, zaradi česar potrebuje nov zagon in novo politiko.

Pri tem nekdanji državni sekretar poudarja, da pismo oziroma predlog za sklic izrednega kongresa ni naperjen proti zdajšnjemu predsedniku stranke Andreju Bajuku. Po njegovem ni nujno, da je kongres volilni, Bajuk pa lahko stranko vodi še naprej, želi pa si, da bi opravili temeljito razpravo o tem, kako naprej.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa pravi, da je Štrovsova pobuda za sklic izrednega kongresa sicer legitimna, da pa ga čudi. Po njegovem je namreč pozivanje h kongresu stranke pol leta pred volitvami destruktivno in bo stranki prej škodilo kot koristilo.