Branimir Štrukelj meni, da gre pri dokumentih in napovedih, ki jih vlada pošilja v Bruselj, včasih le za
Branimir Štrukelj meni, da gre pri dokumentih in napovedih, ki jih vlada pošilja v Bruselj, včasih le za "pišem pismo prijatelju, ki je za devetimi gorami". Foto: BoBo
Sindikati v nižanje plač ne bodo pristali

Četrtega kongresa konfederacije se je udeležilo okoli 160 delegatov, ki zastopajo 74.000 članov iz sedmih reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Branimir Štrukelj je v nagovoru opozoril, da bo vztrajanje vlade pri dodatnem znižanju plač prineslo konflikt.

Prav tako se niso pripravljeni pogovarjati o zmanjševanju števila zaposlenih, razen dogovorjenega odpuščanja z nenadomeščanjem do enega odstotka na letni ravni.

Po Štrukljevih besedah so bili doslej vedno pripravljeni na kompromise, a ti so tokrat mogoči zgolj pod temi pogoji. "Kar vlada zagovarja zdaj, ni sprejemljivo, in če bo pri tem vztrajala, bo prišlo do konflikta," je dejal.

Virant: Vedno smo se dogovorili
Kot gost se je kongresa udeležil tudi glavni vladni pogajalec in notranji minister Gregor Virant, ki je poudaril, da verjame v socialni dialog, in čeprav so bila obdobja pogajanj "včasih malo bolj vroča", so se na koncu vedno dogovorili.

Ob tem je opozoril, da je treba upoštevati ekonomsko in javnofinančno realnost. Slovenija se sicer počasi res začenja pobirati iz krize, vendar ima velike strukturne težave. Ena največjih je zadolžitev in po Virantovih besedah je edina možnost ta, da se postopoma pride do uravnoteženih javnih financ.

"To ni poslušanje nekega diktata iz Bruslja, to moramo narediti zaradi nas samih," je dejal minister in dodal, da de zaveda, da se tega ne da narediti čez noč. Koreniti posegi v družbi niso dobri, to je treba početi preudarno, je pojasnil in dodal, da do uravnoteženih javnih financ dejansko lahko pridejo v letu 2017.

Semolič: Reforme potrebuje EU
Delegate je nagovoril tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in dejal, da se večina politikov v Sloveniji ne zaveda, da je v prvi vrsti odgovorna državljanom, in ne "gospodom v Bruslju". Reform - vsaj ne takšnih, kot si oni želijo - pa po njegovi oceni ne potrebuje položaj delavcev, temveč inštitucije v EU-ju.

Na kongresu so delegati sprejeli še resolucijo Proti demontaži javnega sektorja in odpuščanju javnih uslužbencev, za predsednika konfederacije pa izvolili Štruklja, ki je bil tudi edini kandidat.

Sindikati v nižanje plač ne bodo pristali