V Svizu menijo, da poskuša ministrstvo izvesti nesprejemljivo spremembo standardov. Foto: BoBo
V Svizu menijo, da poskuša ministrstvo izvesti nesprejemljivo spremembo standardov. Foto: BoBo

V sindikatu (Sviz) ugotavljajo, da pravilnik o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje znižuje plače za administrativna in strokovno-tehnična delovna mesta. Predlaga tudi dodatno povečanje števila otrok v oddelkih v vseh vrtcih. Taki spremembi pa bi bili nesprejemljivi, zato zahtevajo njihov umik.

Glede poskusa povečanja števila otrok za enega v oddelkih vrtcev opozarjajo, da skuša ministrstvo to tematiko iz zakona prenesti v pravilnik. Povečevanje števila otrok v vrtčevskih oddelkih po prepričanju sindikata neizogibno vodi v nesprejemljivo poslabšanje kakovosti predšolske vzgoje.

Sviz moti tudi zelo kratek rok za podajanje pripomb, ki sovpada z božično-novoletnimi prazniki in dela prostimi dnevi. Problematično pa se jim zdi tudi, da bo pripombe na pravilnik obravnavala delovna skupina, v katero sindikat ni bil povabljen.

Povečanje le v izjemnih okoliščinah
Državni sekretar ministrstva za izobraževanje Aljuš Pertinač pa je pojasnil, da ne gre za spremembe normativov, temveč za spremembo pravilnika, ki opredeljuje organizacijo dela v vrtcih. Z njim uvajajo možnost, da se v izjemnih okoliščinah, kjer "korist otroka narekuje njegovo vključitev v organizirano varstvo, omogoči vključitev enega dodatnega otroka v oddelek". To doslej po njegovih navedbah ni bilo mogoče, v praksi pa so se pokazale potrebe po tem.

Poudaril je, da gre le za izjemne okoliščine. "Gre za neko dodano vrednost, da omogočamo večjemu številu otrok vključitev v vrtec," je dejal Pertinač. V praksi ne pričakujejo veliko tovrstnih primerov, a meni, da je prav, da s tem pravilnikom to možnost vrtcem dopustijo.

"Sicer pa bo to potekalo v dogovoru z vzgojiteljico in nobene težave ni, da to na ta način v pravilnik tudi zapišemo, če bo javna razprava pokazala, da je to potrebno," je še dejal državni sekretar.