Štrukelj namiguje, da utegnejo sindikati javnega sektorja jeseni zaradi rezov odpreti konflikt z vlado. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Štrukelj namiguje, da utegnejo sindikati javnega sektorja jeseni zaradi rezov odpreti konflikt z vlado. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dušan Semolič
Vlada reže, zmanjšuje se BDP, opominja Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati
Po neuradnih informacijah naj bi vlada za prihodnje leto načrtovala dodatne reze v javnem sektorju. Foto: BoBo

Razprava je trajala več kot dve uri. V njenem okviru so sindikati vsak za svoje področje preverjali, kaj se bo dogajalo in kakšni rezi so načrtovani. V dveh urah vlada ni predstavila nič konkretnega, je po sestanku dejal Branimir Štrukelj (Konfederacija sindikatov javnega sektorja).

Dobil pa je zagotovilo, da dodatnih nižanj plač javnih uslužbencev v prihodnjem letu ne bo, pa tudi, da bo vlada s konkretnimi ukrepi najprej seznanila sindikate. To naj bi bilo avgusta. Takrat Štrukelj pričakuje napovedi rezanja, sekanja in stiskanja ter groženj, da bo v deželo prišel "sam črni hudič" oziroma Trojka, če ne bo novih varčevalnih ukrepov, poročajo spletne Finance.

Sindikati so namreč napovedovali, da bi morebitna nova zniževanja plač v javnem sektorju pomenila jesenski konflikt. Štrukelj se je pri tem skliceval na stavkovni sporazum, ki ga je vlada podpisala s sindikati in se v njem zavezala, da dodatnih rezov v plače javnega sektorja ne bo. To je v svojih izjavah zagotavljal tudi notranji minister Gregor Virant, po drugi strani pa mu je nasprotoval finančni minister Uroš Čufer. Štrukelj se je ob tem spraševal, "koliko vlad imamo".
Neusklajevanje z inflacijo
Na sestanek so sindikalisti prišli v pričakovanju novih varčevalnih ukrepov. Kot je še pred srečanjem dejal vodja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, bodo rezi zagotovo naleteli na odpor. Sindikate moti predvsem vladna napoved trajne ukinitve usklajevanja plač, socialnih transferjev in pokojnin z inflacijo.

"Slutimo, da nič kaj prijaznega ne bomo danes slišali. V trenutku, ko ogromno ljudi živi na pragu revščine, se prebija iz dneva v dan, je narediti kaj takega tudi škodljivo, ne samo za ljudi, ampak tudi makroekonomsko,"
je še pred sestankom povedal Semolič.

Semolič: Nižja poraba, manjši BDP
Kot eno izmed glavnih težav v tem trenutku je izpostavil zniževanje povpraševanja. Za pet odstotkov je manj porabe, kar je po njegovem mnenju posledica tega, da ni dostojnih plač in pokojnin. In to uničuje tudi gospodarstvo, podjetja, delovna mesta, je poudaril. Po Semoličevih besedah bo škoda, ki bo zaradi takšnega ukrepa nastala, mnogo večja kot korist, na katero računajo politiki.
Sestanka pri premierki Alenki Bratušek so se poleg predstavnikov sindikalnih central udeležili tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Dušan Kumer in državna sekretarka v ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Kako znižati proračunski primanjkljaj
Govorili so o problematiki proračuna za leto 2014 in ukrepih za znižanje primanjkljaja pod tri odstotke kosmatega družbenega proizvoda (BDP). Predstavniki sindikatov pa so bili ob prihodu kritični, saj v vabilu ni bilo napovedi vsebine oz. teme današnjega sestanka. Vlada je o rebalansu proračuna za leto 2014 razpravljala pretekli teden. Po neuradnih informacijah naj bi načrtovali po nekajodstotne reze na vseh področjih, torej tudi pri pokojninah, socialnih transferjih in plačah.