Tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj je dejal, da so novi varčevalni ukrepi
Tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj je dejal, da so novi varčevalni ukrepi "zahvala" ministrstva tistim zaposlenim, ki so v imenu varčevanja že popustili. Foto: BoBo

Predstavnike vzgoje in izobraževanja je namreč neprijetno presenetil predlog zakona o uravnoteženju javnih financ občin, ki posega tudi v zakon o vrtcih. S predlogom bi ministrstvo spremenilo standarde in normative v vrtcih. "Tedaj smo privolili v varčevanje, ker smo dobili zagotovilo, da se standardi in normativi ne bodo spremenili brez našega soglasja," je dejal Štrukelj in nadaljeval, da so le nekaj mesecev pozneje državni organi to svojo obljubo snedli.

"Pogajanja o socialnem sporazumu je prekinila vlada, predsednik vlade in minister Vizjak sta dejala, da se mudi s pokojninsko reformo in reformo trga dela, ki sta pomembnejši, zdaj pa so prišli predlogi mimo dialoga," opozarja Štrukelj in dodaja, da bo odgovor temu primeren. "Naredili bomo vse, da v tej državi prekinemo to upadanje spoštovanje prava, in bomo vztrajali pri socialnem dialogu. Tu bomo skrajno odločni, bodisi s splošno stavko ali pa z referendumskimi blokadami. Ta neverjetna lahkotnost in aroganca oblasti, ki se norčuje iz podpisanih zavez, se mora končati."

Zakon, za katerega je predviden hiter postopek sprejemanja, naj bi začel veljati že prvega januarja prihodnje leto, pa bo po mnenju ravnateljev predšolskih ustanov kot tudi ravnateljev osnovnih šol znatno poslabšal kakovost javnih vrtcev. Z novimi normativi in predlaganim zniževanjem plač bi namreč po mnenju predsednice združenja ravnateljev predšolske vzgoje Brede Forjanič vrtce iz pedagoške funkcije premaknila v smer, kjer bi skrbeli le še za varstvo otrok. Ob tem je Forjaničeva prepričana, da ima "država veliko možnosti varčevanja drugje, toda jih ne želi videti".

Po ocenah Štruklja bi predlagane spremembe samo v predšolski vzgoji povzročile izgubo najmanj 1.000 delovnih mest. Skrb za izgubo delovnih mest in upada kakovosti javnega šolstva pa ne pesti le predstavnikov predšolske vzgoje, temveč tudi ravnatelje osnovnih in srednjih šol, na katere bi predlagani ukrepi prav tako slabo vplivali, je opozoril Milan Rejc iz sindikata Vir.

Ministrstvo: Sindikati se izogibajo pogajanjem
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa Svizu odgovarjajo, da vlada ne krši dogovorov, "ampak se sindikati že od julija izogibajo pogajanjem o vseh vprašanjih v zvezi z normativi in standardi v izobraževanju". Pri tem dodajajo, da Sviz "zavaja, ko trdi, da se je vlada zavezala, da normativov in standardov ne bo spreminjala brez soglasja s sindikati".

"V stavkovnem sporazumu smo se zavezali, da se bomo o tem s sindikati pogajali. Zato se od poletja naprej sindikati pogajanjem izogibajo. Zadnje vabilo na pogajanja je Sviz dobil v petek, saj je bil predlog sprememb zakona o vrtcih poslan sindikatu prav z namenom, da se o tem začnejo pogajanja," še dodajajo na ministrstvu.

Velikost skupin ostaja pogojena s prostorskimi možnostmi
Ob tem še pravijo, da Sviz zavaja tudi s predstavljanjem sprememb normativov za vrtce. "Število strokovnih delavcev, ki bodo z otroki, se ne spreminja," so zapisali na ministrstvu in dodali, da velikost skupin ostaja pogojena s prostorskimi možnostmi. "Uveljavitev novih normativov je prepuščena občinam, njihovim finančnim možnostim in finančnim možnostim staršev," so še sklenili v odzivu na Štrukljeve besede.